Onderzoek naar medicijnen zonder bijwerkingen

0
176

medicijn-foutDe Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en negen bedrijven in het noorden onderzoeken of het mogelijk is medicijnen zonder bijwerkingen te ontwikkelen. Dat maakte de RUG woensdag bekend. Het gaat om onderzoek naar medicijnen tegen bepaalde vormen van kanker. Het gaat om onderzoek naar medicijnen tegen bepaalde vormen van kanker. Voor het onderzoek is 7 miljoen euro beschikbaar, waarvan 3 miljoen Europees subsidiegeld is.

De bedoeling van het onderzoek is nieuwe medicijnen te ontwikkelen die op een exacte plek in het lichaam hun werk kunnen doen. Omdat ze niet in andere delen van het lichaam terechtkomen, wordt het aantal bijwerkingen flink beperkt. Om dit te bereiken moeten geneesmiddelen worden uitgevonden die tijdens transport door het lichaam in goede vorm blijven, totdat ze de plek hebben bereikt waar ze nodig zijn, aldus de onderzoekers.
Het officiele begin van het project is 21 april. Binnen vier jaar moet het onderzoek zijn afgerond en moeten de eerste medicijnen zonder bijwerkingen tegen baarmoederhalskanker ontwikkeld zijn.

‘Mogelijk zijn de resultaten ook toepasbaar op medicijnen tegen andere vormen van kanker. Daarnaast onderzoeken we ook of het mogelijk is dergelijke medicijnen tegen hartritmestoornissen te ontwikkelen’, aldus een woordvoerster. Of het uiteindelijk mogelijk is te zorgen dat vrijwel alle bestaande medicijnen zonder bijwerkingen te laten werken, is nog niet duidelijk. ‘Maar daar zou dit onderzoek een goede aanzet toe kunnen zijn’, aldus de zegsvrouw.