Bezoek aan Hooikoortspoli Maasstad Ziekenhuis kan astma voorkomen, hooikoortstest online!

0
685

maasziekenhuisTienduizenden Rotterdammers voelen het met dit mooie lenteweer welhaast traditie getrouw aankomen: rode kriebelneus, tranende ogen en onbedaarlijke niesbuien: hooikoorts. Het seizoen is begonnen. Wie al geruime tijd kampt met klachten en er met recepten en zelfzorgmiddelen van apotheek en drogist maar niet vanaf komt, is vanaf vandaag van harte welkom op de Hooikoortspolikliniek van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.Online kan men er ook een hooikoortstest doen. Hooikoorts is een vaak voorkomende allergie voor de pollen, het stuifmeel van bomen, planten en grassen. Die zweven een groot deel van het jaar in de lucht en worden door patienten ingeademd. Hechten pollen zich aan de slijmvliezen van neus en ogen, dan ontlokken ze een hevige allergische reactie die zich uit in niezen, een snotterende neus en tranende ogen.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is het enige ziekenhuis in Nederland dat een polikliniek heeft ingericht, speciaal voor mensen met hooikoorts. De aan dit ziekenhuis verbonden allergoloog dr. Oek Phaff vindt zo’n polikliniek van groot belang. ,,Wie zijn hooikoorts verwaarloost, heeft grote kans dat deze vervelende maar ogenschijnlijk onschuldige kwaal ontaardt in astma. Maar liefst veertig procent van de hooikoortspatienten krijgt op den duur astma,’’ waarschuwt Phaff. Uit ervaring weet Phaff dat 90 procent van de patienten van zijn klachten af kan komen.Astma is een chronische ziekte aan de luchtwegen die gepaard gaat met aanvallen van extreme benauwdheid. Om astma de baas te blijven, moeten dikwijls langdurig kostbare medicijnen worden gebruikt. Ook in de winter. Om dat te voorkomen, is een bezoek aan de Hooikoortspolikliniek aan te bevelen.Hooikoortspatienten kunnen er binnen een week terecht en ondergaan gedurende een uur een gedegen onderzoek. De longinhoud wordt gemeten, alsmede het stikstofgehalte in de uitgeademde lucht. Dat stikstofgehalte verraadt ontstekingen en geeft derhalve een indicatie of de patient al astma heeft. Verder wordt de patient natuurlijk getest op allergieen, zoals voor de verschillende soorten pollen, huisstofmijt en harige dieren. Ook stellen medewerkers van de polikliniek veel vragen over de algemene gezondheid van de patient.

Na een uur is de diagnose bekend en kan de patient naar huis met een op maat gesneden behandelplan. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit een antihistamine-siroop, oog- en neusdruppels of ontstekingsremmers. Werkt dat niet, dan komt de patient terug en wordt een ander wapen in de strijd geworpen: immunotherapie. Deze therapie, toegediend door middel van tabletten, injecties of druppels onder de tong, is erop gericht het afweermechanisme van de patient te versterken.

Juist ook kinderen zijn van harte welkom op de poli. Phaff: ,,Kinderen van nul tot twaalf jaar hebben, als ze last krijgen van hooikoorts, meestal nog geen astma ontwikkeld. Als ze worden geholpen aan hun hooikoorts, hebben ze daar hun leven lang profijt van. Want je vermindert met een goede behandeling niet alleen de kans op astma, maar ook het risico van kruisallergieen. Een kruisallergie betekent dat ze behalve voor pollen ook allergisch worden voor andere allergenen, zoals huisstofmijt.’’

Bron: Maasstad Ziekenhuis