Burgemeester Aboutaleb opent Rotterdams Oogheelkundig Instituut

0
199

oogziekenhuis-rotterdamBurgemeester Aboutaleb opent op vrijdag 17 april het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (ROI), een nieuw ondersteunend en uitvoerend expertisecentrum voor oogheelkundig klinisch wetenschappelijk onderzoek van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Sinds vorige maand zijn de onderzoeksactiviteiten van het ziekenhuis hierin ondergebracht. Innovatie is een belangrijk kenmerk van Het Oogziekenhuis Rotterdam en wetenschappelijk onderzoek is hiervoor de drijvende kracht. Het Oogziekenhuis Rotterdam verricht al decennia wetenschappelijk onderzoek. Met het ROI moet Rotterdams oogheelkundig onderzoek op internationaal wetenschappelijk niveau aansluiting blijven houden.

Voorafgaand aan de opening is er in Het Oogziekenhuis een wetenschappelijk symposium dat in het teken staat van onderzoek dat hier in samenwerking met wetenschappelijke partners wordt verricht. Tijdens het symposium presenteren vier wetenschappers uit andere disciplines in duopresentaties met oogartsen, de resultaten van hun samenwerking. Prof. Ab Osterhaus, viroloog van Erasmus MC en prof. Ad Lagendijk, fysicus en publicist, zijn twee van de sprekers. Burgemeester Aboutaleb zal afsluitend het ROI officieel openen. ROI
Het ROI is het ondersteunend en uitvoerend expertise centrum voor oogheelkundig klinisch wetenschappelijk onderzoek van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met oogartsen van dit ziekenhuis en met (universitaire) samenwerkingspartners uit uiteenlopende disciplines. De activiteiten in h et ROI zijn erop gericht om met het Rotterdams oogheelkundig onderzoek aansluiting te blijven houden op internationaal wetenschappelijk niveau. Het ROI is gevestigd in het OOGhuis, het gebouw naast Het Oogziekenhuis Rotterdam waarin ook andere instellingengericht op oogzorg gevestigd zijn.

Speerpunten van ROI zijn moleculairbiologisch onderzoek naar oorzaken en mechanismen van ziekten zoals onderzoek naar oogmelanomen, virale oogontstekingen en immunologische aandoeningen waarbij het oog betrokken is. ROI heeft een bijzondere onderzoekslijn voor verbetering en ontwikkeling van diagnostische apparatuur en programmatuur voor de oogheelkunde, vooral gericht op nieuwe beeldvormende technieken zoals OCT. Een andere groep onderzoekers van ROI werkt aan onderzoek naar de oogheelkundige toepassing van geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld in een trial naar de optimale behandelfrequentie van leeftijdsgebonden macula degeneratie en de profylaxe rondom staaroperaties. Daarnaast wordt er onderzoek naar organisatievormen en financiering van de gezondheidszorg verricht.

Het Oogziekenhuis Rotterdam
Het Oogziekenhuis Rotterdam is opgericht in 1874. Het Oogziekenhuis Rotterdam is het enige zelfstandige oogziekenhuis in Nederland. Het is een topzorginstituut voor oogheelkundige zorg. Per jaar vinden er zon 150.000 poliklinische visites plaats en er worden ca. 13.500 operaties verricht.

De aanvang van het symposium is 12:30 in de gehoorzaal van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De opening van het Rotterdams Oogheelkundig Instituut in het OOGhuis zal om 16:00 plaatsvinden.

Bron: Rotterdams Oogheelkundig Instituut