Ga je mee naar Berlijn?

berlijnOp maandag 29 en dinsdag 30 juni evalueren de Duitse zorgverzekeraars de bekostiging van geïntegreerde zorgpatienten met diabetes en COPD. Per patient die in een diseasemanagement programma staat ingeschreven ontvangen zij 1000 euro extra uit het nationale vereveningsfonds. Huisartsen en specialisten ontvangen 500 euro. Patienten krijgen vrijstelling van eigen bijdragen als zij aan zo’n programma meedoen.

Of deze aanpak heeft geleid tot betere gezondheid, meer continuïteit, betere kwaliteit van zorg en lagere kosten, staat centraal op een congres op uitnodiging in Berlijn op 29 en 30 juni.

Ondergetekende treedt op als plenaire inleider en geef commentaar op de Duitse aanpak vanuit Nederlands perspectief. De Engelse expert dr. Nick Goodwin doet dat vanuit Engels perspectief. De voertaal is Duits en Engels.

Ik mag maximaal tien Nederlandse collega’s uitnodigen om aan dit congres deel te nemen. Het congres zelf is gratis. Je betaalt je eigen reis- en verblijfkosten. Wie mee wil, stuurt een mail naar mijn secretaresse Annet Esser op A.F.Esser@umcutrecht.nl

Op het Nederlandse Julius congres Recente Ontwikkelingen in veld, beleid en onderzoek van geïntegreerde zorg op 3 juli doe ik verslag van de uitkomsten van dit Berlijnse congres. Dan spreken ook Minister Klink over bekostiging door keten DBC’s en directeur innovatie bij Kaiser Permanente Paul Wallace over samenwerking tussen zorgverzekeraar Kaiser en zorggroep Permanente. Je geeft je op voor dit Julius congres via website www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.

Guus Schrijvers