Intelligente blindenstok wint Swift Award

i-canei-Cane kan sociale interactie blinden en slechtzienden vergroten

De intelligente blindenstok i-Cane is uitgeroepen tot winnaar van de Swift Award, de prijs voor projecten die de sociale interactie kunnen vergroten. De i-Cane moet een moderne oplossing zijn voor veel van de mogelijke problemen die blinden en slechtzienden onderweg kunnen ervaren. De prijs bestaat uit 50.000 euro.

Makkelijker van A naar B
Monique de Wilt, medewerker bij Vilans, werkt in opdracht van de stichting i-Cane mee aan de ontwikkeling van de stok: De stok moet het voor blinden en slechtzienden makkelijker maken om van A naar B te gaan. Op het handvat van de stok zit een draaiknop met een voelbare pijl. Sensoren op de stok kunnen onderweg gaten of obstakels waarnemen, zoals een prullenbak of een afstap van een stoep. De gebruiker wordt dan gewaarschuwd door het kantelen van de pijl. Een andere belangrijke functie is de navigatie. Op basis van GPS gaat de pijl draaien, zodat de gebruiker precies weet welke kant hij op moet.

Alles in één
Doordat alle functionaliteiten in één apparaat zit en de informatie, signalen en bediening op elkaar afgestemd zijn, ontstaat een simpele oplossing. De i-Cane kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan de mobiliteit en zelfstandigheid van blinden en slechtzienden.

Gebruikers centraal in ontwerpproces
Vilans voert samen met een aantal andere organisaties regelmatig gebruikerstesten uit, waarbij mensen met een visuele beperking een prototype van de i-Cane zelf testen. De uitkomsten van deze tests worden gebruikt om het ontwerp aan te passen. Zo ontstaat een product dat daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor de gebruiker.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op de website van Stichting i-Cane, www.i-cane.nl , of bekijk het item uit het Vara-programma Nieuwslicht waarin Monique de Wilt uitlegt hoe de stok werkt en waarin een gebruiker met een zicht van minder dan 3% een laboratoriummodel van de stok testte in Maastricht: bekijk het filmpje . De i-Cane is nog in ontwikkeling.