Medisch Appèl stralingsrisicos van Nederlandse artsen

0
3596

Verminder blootstelling aan elektromagnetische velden.
stralingOp 8 april presenteren 50 artsen in Nieuwspoort, Den Haag, een oproep aan verantwoordelijken in de politiek en gezondheidszorg. Vanuit hun eigen ervaringen roepen ze op maatregelen te nemen om de blootstelling aan elektromagnetische velden te verminderen.
De ondertekenaars constateren een algemene toename van chronische aandoeningen met onduidelijke oorzaken. Deze toename van gezondheids- en welzijnsproblemen treedt gelijktijdig op met de explosieve toename van stralingsbelasting in de leefomgeving.

Het Appèl is daarom een oproep om de blootstelling van de bevolking aan deze velden te verlagen, een bewustere omgang met elektrische en draadloze technologie te stimuleren en beleid te baseren op alle wetenschappelijke onderzoeken die gepubliceerd zijn in internationale wetenschappelijke tijdschriften en hierop geen schifting toe te passen zoals de Gezondheidsraad doet. De ondertekenaars zijn allen Nederlandse medici, huisartsen, specialisten of medische wetenschappers. Onder hen is onder andere huisarts E.P.M. Adriaansens die enkele cases uit haar medische praktijk zal toelichten. Ook een patient zal verslag doen van zijn optredende symptomen, gerelateerd aan blootstelling aan specifieke elektromagnetische velden.

Symptomen die door patienten en wetenschappers gerelateerd worden aan hoog- of laagfrequente elektromagnetische velden (EMV) zijn onder meer: hartkloppingen, concentratie- en geheugenstoornissen, hoofdpijn, moeheid, stress en slaapstoornissen. Deze kunnen soms met eenvoudige maatregelen verholpen worden, zoals het vervangen van een DECT-telefoon door een telefoon met een snoer. Sommige wetenschappers relateren elektromagnetische belasting ook aan een verhoogde kans op ziekten als Alzheimer en kanker. Bronnen van EMV zijn onder meer mobiele en DECT-telefoons, zendinstallaties voor mobiele communicatie, hoogspanningsleidingen en elektrische huishoudelijke apparatuur.

Voorbeeld uit de praktijk:
Mevrouw R 48 jaar, Sinds 10 jaar werkzaam in bloemenkas, niet eerder verzuimd op werk i.v.m. ziekte. Vanaf augustus is er een draadloos netwerk in de kas Nov. 2008 stroomschok via elektrisch verstelbaar bed, Brandend gevoel achter schouderbladen in de keel, Gevoelige pezen in handen en voeten, Slaapt slecht, Moe, buikklachten, Ervaart verschil tussen warm en koud niet meer, Kan niet meer zweten, Verdraagt geen harde geluiden meer, Prikkend brandend gevoel in de huid ook uitslag. Wat is de diagnose:
Neurologische stoornis? -Somatisatiestoornis?-Hypertensie?-Electrohypersensitiviteit?

Aangezien adequate informatie over risico’s van EMV richting burgers nog altijd uitblijft, ondanks groeiende wetenschappelijke aanwijzingen, hebben het Nationaal Platform Stralingsrisico’s, Stichting Elektrohypersensitiviteit, Meldpunt Gezondheid en Milieu en de Kindertelefoon een informatiefolder uitgebracht.

Op 8 april tussen 14:00 en 16:00 zal een delegatie het Medisch Appèl Stralingsrisico’s introduceren samen met de folder “Veilig Mobiel bellen”.

Bron: BAWA – HAAKSBERGEN