Regulatie van koperstofwisseling

Array

koperhuishouding-pnasEen strikte regulatie van de koperhuishouding in het lichaam zorgt voor voldoende beschikbaarheid van koper, terwijl tegelijkertijd de toxische eigenschappen van koper moeten worden ingeperkt. Peter van den Berghe ontwikkelde een nieuwe kopersensor om veranderingen in de koperhuishouding te meten.

Met behulp van deze kopersensor kon hij vaststellen hoe koper de cel in wordt getransporteerd. Hij bestudeerde daartoe de functie van twee homologe koperimport-eiwitten, genaamd hCTR1 en hCTR2. Deze twee kopertransporters hebben een verschillende affiniteit voor koper en zijn gelokaliseerd in verschillende celorganellen. Dit suggereert dat cellen koper rekruteren uit verschillende ‘pools’. Beide kopertransporters vormen trimeren en zijn voor hun kopertransportfunctie afhankelijk van dat proces.

De ziekte van Wilson wordt veroorzaakt door mutaties in het gen dat codeert voor ATP7B, een koperexport-pomp. Een verassend groot aantal ATP7B-mutanten werden niet goed gevouwen, waardoor ze slecht tot expressie kwamen en in het endoplasmatisch reticulum werden vastgehouden. Vier verschillende ATP7B-mutanten vertoonden residuale koperexportcapaciteit. Behandeling met de farmacologische chaperones curcumin en het in de kliniek gebruikte 4-phenylbutyraat kon de eiwitexpressie en locatie van deze ATP7B mutanten normaliseren. Daarom zouden deze chaperones in de toekomst uitkomst kunnen bieden om de vouwing, positionering en functie van ATP7B in deze patienten te verbeteren.

28-04-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Peter van den Berghe, Geneeskunde Proefschrift: Posttranslational regulation of copper transporters Promotor 1: Prof.dr. R. Berger Copromotor 1: Dr. L.W.J. Klomp

Recente artikelen