Nieuwe DBC’s beter medisch herkenbaar

dbcIn het nieuwe DBC-systeem DOT (DBC’s op weg naar transparantie) worden de huidige DBC’s (diagnosebehandelcombinaties) vervangen door circa 3.000 zorgproducten.Momenteel zijn er zo’n 30.000 DBC’s in gebruik. De nieuwe zorgproducten zijn beter herkenbaar voor medisch specialisten, zorgverzekeraars en patienten. Minister Klink stuurde hierover vandaag een brief naar de Tweede Kamer.De kosten van de nieuwe zorgproducten zijn een betere weergave van de geboden zorg. Daarmee levert het syteem begrijpelijke facturen op. Ook wordt het administratieve proces eenvoudiger en beter controleerbaar, zodat de kans op fouten afneemt.

Zorvuldige invoering
Samen met de brancheorganisaties heeft minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gekozen voor een zorgvuldig invoeringstraject DOT voor de zorgaanbieders.

De ziekenhuizen en medisch specialisten starten vanaf 1 juli 2009 met registreren volgens de nieuwe DBC-systematiek. 2010 is een registratiejaar: zorgaanbieders registreren dan al volgens volgens het nieuwe systeem, maar declareren nog in het huidige. Het inlassen van een registratiejaar is bedoeld om een soepele en zorgvuldige overgang te maken naar het nieuwe systeem. Daarmee kan er voldoende inzicht in de financiele effecten ontstaan en kunnen zorgaanbieders en verzekeraars zich goed voorbereiden.

Vanaf 2011 gaan ziekenhuizen en medisch specialisten op basis van deze nieuwe zorgproducten declareren bij de verzekeraars.

Verwijzingen

  • Diagnosebehandelingcombinatie (DBC) Dossier | 24 maart 2009 De diagnosebehandelingcombinatie (DBC) is de basis van het betalingssysteem voor de ziekenhuiszorg en de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg. Elke DBC heeft een eigen code die zorgverleners gebruiken in de administratie.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen