4 miljoen zorgverleners ‘zoek’
ArrayOp dit moment ontbreken er wereldwijd ruim 4 miljoen zorgverleners, waarvan het merendeel in de 57 minst ontwikkelde landen. Dat zei Dr. Mubashar Sheikh, directeur van de zorgverleners, gisteren op Wereldgezondheidsdag. Het gaat niet alleen om artsen en verpleegkundigen. Er is ook een tekort aan technici, logistiek medewerkers en managers. ‘Er moeten meer mensen worden getraind, én we moeten meer doen om hen te behouden voor het land dat hen heeft opgeleid’, aldus Sheikh tijdens een bijeenkomst van ontwikkelingsorganisaties onder leiding van Wemos, gisteren in Den Haag.
Migratie naar het Westen is een van de oorzaken van het personeelstekort dat vooral ontwikkelingslanden parten speelt. Volgens Sheikh is dertig procent van de artsen werkzaam binnen de Verenigde Staten, elders opgeleid. Een op de vier Afrikaanse artsen vertrekt naar het buitenland, voor verpleegkundigen is dat 1 op 20. De meesten vertrekken binnen twee jaar nadat ze zijn afgestudeerd.
In Lusaka is een bureau dat feesten organiseert wanneer Zambiaanse verpleegkundigen afstuderen, vertelde één van de deelnemers aan de bijeenkomst. Zo werft het bureau personeel voor de Engelse National Health Service. Dat soort praktijken moet verdwijnen. ‘Nederland kan net als Noorwegen een voorbeeldfunctie vervullen, en Engeland aanspreken op het feit dat ze nog steeds grote aantallen zorgprofessionals wegkaapt uit landen met een tekort’, aldus Sheikh.
Migratie binnen Afrika, van het ene land naar het andere, speelt ook een rol. ‘Veel Tanzaniaanse zorgverleners vertrekken naar Botswana’, vertelde Dr. Temu, landendirecteur van AMREF. Verder komt het voor dat gezondheidswerkers de publieke sector verruilen voor de private sector, of gaan werken voor een buitenlandse hulporganisatie. Sheikh: ‘Dat heeft erstige gevolgen voor de zorg, met name aan moeders en kinderen. Om de millenniumdoelen te halen, is een functionerend gezondheidssysteem nodig. Zorgverleners zijn daarvan een belangrijke pijler.’
Sheikh vervolgt: ‘Willen we het tij keren, dan moeten we binnen nu en twee jaar fors investeren in gezondheidswerkers wereldwijd. ‘ Voor rijke landen betekent dat: het eigen arbeidsmarktbeleid op orde hebben, niet rekruteren in landen met een tekort en ontwikkelingslanden helpen bij het implementeren van goed personeelsbeleid. Ontwikkelingslanden, op hun beurt, moeten migratie niet stimuleren, hun personeelsplannen in de praktijk brengen en inzichtelijk maken aan welk soort ondersteuning ze behoefte hebben.
Tijdens Wereldgezondheidsdag ontving Marco Gerritsen, werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Groene Gras Prijs 2009. Met de prijs beloonde Wemos hem voor zijn inzet voor zorgverleners in Zambia. Gerritsen bedacht, samen met de Zambiaanse minister van volksgezondheid, een plan om het gras voor Zambiaanse zorgverleners groener te maken, waardoor minder van hen naar elders vertrokken.
Bron: Stichting Wemos