Over de grenzen van het EPD: Het ziekenhuis van de toekomst, Health Vault en Open EHR, Coöperatie in ICT Land, Communicatie en knelpunten.

Array

Voor de 14e keer organiseert de NVMA het unieke EPD- en zorgICT-Congres samengesteld door experts uit zorginstellingen
epddagOp donderdag 28 mei 2009 wordt het 14e congres gehouden over het Elektronisch Patientendossier (EPD) en zorgICT. Het congres wordt georganiseerd door de Vereniging voor Zorgadministratie en Informatie (NVMA), in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. Deze eerste aankondiging betekent voor u dat de voorinschrijving is geopend. Daarom kunt u nu inschrijven met een aantrekkelijke korting tot 15 april 2009.Wereldwijd wordt het epd uitgerold doordat de ‘grote jongens’ Microsoft en Google zich op de markt van het personal health record storten. Het epd web-based gebruiken, is volkomen logisch nu ook de privacy goed kan worden afgeschermd, zoals in de personal health vault (PHV), de persoonlijke ‘gezondheidskluis’ van Microsoft.

Dit 14e EPD- en zorgICT-Congres is voor u onmisbaar, omdat alle belangrijke actualiteiten in één dag aan de orde komen. Steeds vaker wordt u in de zorg geconfronteerd met nieuwe ICT- mogelijkheden om het primaire proces inhoudelijk en logistiek te ondersteunen. Met deze dag bent u weer op de hoogte van alle ontwikkelingen op EPD-gebied en in zorgICT. De NVMA biedt u met dit EPD congres een uitstekende gelegenheid om informatie over de laatste ontwikkelingen en toepassingen uit te wisselen met collega’s van diverse disciplines. Het programma biedt aanknopingspunten om uw missie, visie en doelen omtrent het EPD om te zetten in daden. U krijgt beter zicht op een verantwoord ICT- beleid voor uw organisatie.
Op de EPD en zorgICT dag van de NVMA krijgt u de laatste inzichten van deskundige sprekers, die betrekken u bij hun kennis en ervaring.

Plenaire sessie
Een Amerikaan spreekt over de PHV in de plenaire ochtendsessie gevolgd door een spreker uit Noorwegen, die komend uit een dunbevolkt land bij uitstek baat heeft bij telemedicine-toepassingen. Hij is dan ook een internationale autoriteit op dit gebied. Dat zet de internationale toon van deze veertiende dag over het elektronisch patientendossier. Vervolgens gaan we in het Nederlands verder, waar Luc de Witte, hoogleraar Techniek in de zorg kritisch is op de landelijke epd-ontwikkelingen, omdat de patient daar geen controle over heeft. Wat hem betreft, zijn er genoeg voorbeelden, die de regie over het eigen elektronisch dossier bij de patient laten. Nu Nederland de Europese epd-richtlijn heeft erkend, lijkt het wel of daar een stimulans van uit gaat voor meer epd-ontwikkelingen. De Wet op het epd verplicht volgend jaar het gebruik van het epd door behandelaren. Dit congres is het platform waar de epd-ontwikkelingen bij elkaar komen. Soms met nieuws voor de troepen uitlopend, soms door zoveel mogelijk werkende toepassingen te laten zien.

Parallelsessies
Die toepassingen laten we zien in een aantal sessies, waaronder sessie 1 over het open EHR. Fusies tussen ziekenhuizen zijn taboe. Zorg voor grootschaligheid, voor beperking van de keuzevrijheid van de zorgconsument en voor anonieme zorgorganisaties, hebben het aantal fusies in ziekenhuisland de laatste jaren sterk beperkt. De veranderende context waarin de ziekenhuizen functioneren, dwingt tot het verkennen van andere samenwerkingsvormen.

De Coöperatie is een voorbeeld daarvan. Zo hebben Medisch Centrum Haaglanden en het Bronovo ziekenhuis in Den Haag; ’t Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda een Coöperatie gevormd. De leden van de Coöperatie behouden hun zelfstandigheid en zijn zelfs op sommige zorgmarkten elkaars concurrenten.

Tegelijkertijd wordt op tal van back-office activiteiten intensief met elkaar samengewerkt. Onder het motto: ‘betere, nieuwe en goedkopere zorg’ zijn sinds 2008 aansprekende samenwerkingsvoorbeelden gerealiseerd op het gebied van obesitas; dialyse; IC-zorg; en diagnostiek/ PET-CT. Verder in deze sessie de ontwikkeling van het “Rotterdamse Kuip model” in het Maasstad Ziekenhuis. Wat, hoe en met wie moeten we of willen we informatie delen? Regionaal? Landelijk? Internet? Het verhaal over de ontwikkeling van een elektronisch patientendossier in een groot algemeen ziekenhuis vanuit de beleving van een dokter.

Sessie 2 gaat over de geestelijke gezondheidszorg onder andere met het referentie-epd, het REPD, waarover zojuist een boekje is verschenen dat voor de deelnemers aan deze sessie beschikbaar wordt gesteld. Naast voorbeelden van samenwerking op ict-gebied in sessie 3 laten we in sessie 4 toepassingen zien als de in de prijzen gevallen cardio-usbstick, die clienten een veilig gevoel geeft door altijd de eigen ziektegeschiedenis bij zich te dragen.

Verder in deze sessie de duurzame, dus tijdrovende implementatie van het epd bij een van de grootste oogheelkundepoli’s van ons land. In sessie 5 wordt tenslotte aandacht besteed aan de manier waarop epd-toepassingen geïmplementeerd moeten worden.

Een scherp zicht is nodig op de steeds complexer wordende samenhang tussen mens, organisatie en automatisering, want zorgverleners moeten op een verantwoorde en prettige manier met automatiseringsoplossingen kunnen werken. Een workshop van Solviteers over de ‘do’s en don’ts’ van een succesvol project.

Recente artikelen