Politie houdt grote controle op traditionele Chinese medicijnen

0
237

chinese-apotheekMedewerkers van het Regionaal Milieuteam van de politie Rotterdam-Rijnmond hielden in maart samen met de Voedsel- en Warenautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg een grote controle op traditionele Chinese medicijnen. Een deskundige van TRAFFIC Europe, een organisatie die de handel in beschermde diersoorten controleert, assisteerde hier ook bij.In totaal bezocht het team 23 Chinese medicijnwinkels en toko’s, meest in het centrum van Rotterdam. Daarbij controleerde het team of er preparaten aanwezig waren die delen van beschermde planten of dieren bevatten. Bij de helft van de winkels was het niet in orde. De politie nam handelswaren in beslag waar onder andere musk, luipaardbot en zwaar beschermde orchideesoorten in verwerkt waren. Tegen de winkeleigenaren is proces-verbaal opgemaakt terzake de Flora- en Faunawet.

De VWA deelde een aantal schriftelijke waarschuwingen uit voor het ontbreken van etiketten en het niet naleven van hygiene voorschriften. Ook werden voor dit laatste feit meerdere boetes uitgedeeld. De VWA nam ook drie kilo zwaar vergiftigde kruiden in beslag.

De Inspectie Gezondheidszorg nam op diverse adressen geneesmiddelen in beslag, die daar niet verkocht mochten worden. verkocht. Een groot deel van de geneesmiddelen is normaliter alleen op recept en na consultering van een arts verkrijgbaar, maar in deze winkels werd een en ander vrijelijk en zonder verdere controle verkocht.

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen kruidengeneeskunde en Traditionele Chinese Geneeskunde (meestal op zijn Engels afgekort als TCM). Bij TCM worden ook veel dierlijke middelen (dikwijls van bedreigde diersoorten) gebruikt en, niet te vergeten, zware metalen. In hun kruidenmiddelen gebruiken ze eveneens, zonder dat op het etiket te vermelden, reguliere westerse geneesmiddelen. Vaak gaat het hierbij om verouderde, gevaarlijke middelen, zoals fenfluramine, al jaren verboden in de meeste Westerse landen. Middelen bevatten vaak sibutramine (Reductil), sommige bevatten zelfs de dubbele dagdosis. Dit middel mag enkel onder strikt toezicht gebruikt worden omdat er heel wat gevaarlijke bijwerkingen en contra-indicaties zijn. Uiteraard staat die sibutramine niet op het etiket vermeld.

In mei 2005 waarschuwde de Britse MHRA voor TCM-afslankmiddelen: mensen op een (vermagerings)dieet dienden erg voorzichtig te zijn met het gebruik van TCM-afslankmiddelen, nadat een aantal potentieel gevaarlijke en illegale TCM-afslankmiddelen op de Britse en de internationale markt ontdekt waren.

De MHRA vond een aantal TCM-afslankmiddelen die een gevaar voor de gezondheid vormen door illegale vervuiling en giftige kruideningredienten. Menig van dit soort middelen wordt aanbevolen als geheel natuurlijk en veilig, en het gevaarlijke ingredient staat in de regel niet op het etiket.

Sibutramine – Qing zhisan tain shou

Bron: Politie