Thuisbevalling net zo veilig als ziekenhuisbevalling

0
285

baby-blij2Vrouwen zonder risicofactoren, die in Nederland thuis willen bevallen of in het ziekenhuis bij de verloskundige, hebben dezelfde kleine kans dat hun kind overlijdt of op een intensive care unit terechtkomt. Thuisbevalling is dus net zo veilig als ziekenhuisbevalling. In Nederland bevalt ongeveer dertig procent van de zwangeren thuis. Elders in de westerse wereld is dat hooguit een paar procent. Tot nog toe was nooit in een grootschalig onderzoek de veiligheid van thuis bevallen vergeleken met in het ziekenhuis bevallen.

Dit is de conclusie van een onderzoek van TNO, het AMC en het MUMC waarvan de resultaten op 15 april 2009 verschijnen in het gezaghebbende tijdschrift de BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

De onderzoekers bestudeerden de bevallingen van meer dan een half miljoen vrouwen die tussen begin 2000 en eind 2006 onder controle waren van de eerstelijns verloskundige. Van de vrouwen in het onderzoek had 61% gekozen voor een thuisbevalling en 31% voor een poliklinische. Van de overige 8% was de keus niet bekend. Al deze vrouwen hadden van te voren geen risicofactoren voor problemen bij de bevalling. Traden die toch op, dan werden ze doorverwezen naar de gynaecoloog. Het aantal baby’s in de hele onderzoeksgroep dat overleed was laag: namelijk 7 op de 10.000. Er werden geen verschillen gevonden wat betreft het aantal baby’s dat tijdens de bevalling of in de eerste levensweek overleed. Ook was er geen verschil in het aantal baby’s dat werd opgenomen op een intensive care unit tussen de groep die had gekozen voor een thuis- of voor een poliklinische bevalling.

Relatief hoge babysterfte Nederland niets te maken met thuis bevallen
De conclusie over de veiligheid van de thuisbevalling is belangrijk omdat recent uit het PERISTAT-onderzoek bekend werd dat Nederland een hoge babysterfte heeft. Simone Buitendijk, betrokken bij het huidige onderzoek en bij PERISTAT: “Dat zo veel vrouwen thuis bevallen is uniek in de westerse wereld. Toen we een hoge babysterfte bleken te hebben werd in de discussie over mogelijke oorzaken vaak een relatie met de thuisbevalling gelegd. Dat blijkt dus nu onterecht. Nederlandse vrouwen kunnen met een gerust hart blijven kiezen voor een bevalling thuis”.

In Engeland is de thuisbevalling in de jaren zestig van de vorige eeuw vrijwel verdwenen. Daar streeft de overheid nu juist naar her-introduceren, om de keuzevrijheid van Engelse vrouwen te vergroten. Het Nederlandse onderzoek is ook in Engeland zeer relevant omdat tegenstanders van de thuisbevalling twijfelen aan de veiligheid.

De gegevens voor het onderzoek zijn afkomstig van de landelijke Perinatale Registratie, beheerd door de Stichting Perinatale Registratie Nederland

Bron: TNO