Huidkanker verdubbeld

Array

kwfAl jaren komt huidkanker in het voorjaar in het nieuws met alarmerende berichten over toenames van de ziekte en het belang van zonbescherming. Cijfers van de Nederlandse kankerregistratie (IKC) in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum wijzen uit dat tussen 1989 en 2006 het aantal patienten met de diagnose ‘huidkanker’ in Nederland toenam van ongeveer 15.000 naar 36.000. Huidkanker is daarmee een groot en toenemend volksgezondheidsprobleem, maar kan grotendeels voorkomen worden door overmatige blootstelling aan zonlicht te vermijden.-!@ de Nederlandse kankerregistratie niet alle huidtumoren publiceert. Daarbij wordt voor de grootste groep huidtumoren, de basaalcelcarcinomen, slechts één diagnose per patient geregistreerd, terwijl veel patienten meer dan één huidtumor krijgen. Er zijn dus wel goede schattingen over het aantal patienten, maar minder goede schattingen over het aantal tumoren.Soorten huidkanker
Huidkanker valt grofweg onder te verdelen in drie typen: het relatief onschuldige basaalcelcarcinoom, dat vaak in het gezicht voorkomt; het agressievere plaveiselcelcarcinoom en tot slot de agressiefste soort: het melanoom. Buiten deze drie hoofdgroepen is er nog een groep van zeldzaam voorkomende huidtumoren.

Kans op huidkanker
De kans op het krijgen van huidkanker is vrij groot: ongeveer 1 op de 250 Nederlanders zal vóór het 80ste levensjaar een melanoom ontwikkelen. Voor het basaalcelcarcinoom is dit 1 op de 7 en voor de overige huidtumoren 1 op de 180. Van de nieuwe patienten had in 2006 78 procent (ruim 27.000) een basaalcelcarcinoom. Bij bijna 3.500 mensen werd een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, ontdekt (9 procent). In hetzelfde jaar stierven 749 mensen in Nederland aan huidkanker, met name aan het melanoom (87 procent van de sterfgevallen).

Overlevingskansen
De kans op overlijden aan het basaalcelcarcinoom is uiterst klein. Bij het plaveiselcelcarcinoom, de tweede soort huidkanker, zijn de overlevingskansen vrij gunstig: vijf jaar na de diagnose is 94 procent van de patienten nog in leven. Bij het melanoom, potentieel de meest kwaadaardige tumorsoort, is in Nederland na vijf jaar nog 76 procent van de mannen en 94 procent van de vrouwen in leven.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen