Vroegtijdig slikken van statine maakt vaatoperatie veiliger

0
441

Onderzoek: Cholesterolverlager kan jaarlijks 250 levens redden
risico-hartproblemenPatienten die een operatie aan de slagaders moeten ondergaan doen er goed aan om een maand voor de behandeling te beginnen met het slikken van statines. Deze cholesterolverlagers halveren de kans dat patienten vlak voor, tijdens en na de operatie hartproblemen krijgen, concludeert Olaf Schouten in zijn proefschrift. Schouten promoveerde gisteren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Schouten,werkzaam op de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC heeft onderzocht hoe de kans op hartschade bij vaatoperaties zo klein mogelijk kan worden gemaakt. Nu ondergaan jaarlijks zo’n 10.000 patienten in Nederland een operatie aan de grote slagaders, bijvoorbeeld in de buik of in de benen. Die operaties zijn nodig als de aders vernauwd (verkalkt) of verwijd (aneurysma) zijn. In de periode rond de operatie lopen patienten een groter risico op hartproblemen.

Vrijwel alle mensen die een operatie aan de grote slagaders krijgen, hebben al beschadigingen aan het hart. Vaak weten ze dat niet omdat ze nog geen klachten hebben. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat één op de vijf patienten die een operatie aan de grote slagaders ondergaat, in de periode rond de operatie (extra) hartschade oploopt. Dit soort hartschade ontstaat meestal door ontstekingen. Die tasten de kransslagaders zo aan dat ze zwak worden en zelfs kunnen scheuren. Schouten: ‘Het is dus heel belangrijk om dit ontstekingsproces te voorkomen.’

Cholesterolverlagers die als werkzame stof statine bevatten (in dit onderzoek fluvastatine), blijken een bijwerking te hebben die goed van pas komt bij patienten met vernauwde slagaders. Schouten: ‘Statines verminderen de ontstekingen in de vaatwanden met wel 30 procent.’ De promovendus schat dat het aantal mensen dat hartproblemen krijgt in de periode rond een operatie daardoor kan halveren tot 1000 per jaar en dat statines ruim 250 doden kunnen voorkomen. Patienten zijn het beste beschermd als ze een maand voor de operatie beginnen met slikken. ‘Maar ook als ze slechts een paar dagen daarvoor beginnen met innemen, is er waarschijnlijk al een duidelijk effect.’

Niet alleen statines, maar ook bètablokkers kunnen hartproblemen voorkomen bij  operaties aan de slagaders. De kans op complicaties daalt met 30 tot 40 procent. Schouten: ‘Deze medicijnen verlagen de zuurstofbehoefte van het hart waardoor het minder hard hoeft te werken. Zeker in tijden van stress voor een operatie heeft dat een gunstig effect.’