Wie moet een zwarte lijst van disfunctionerende artsen beheren?

0
494

arts-met-alcoholDe Orde van Medisch Specialisten vindt dat er een zwarte lijst moet komen met de namen van medisch specialisten die in hun vorige baan slecht hebben gefunctioneerd. Daarvoor pleit de belangenorganisatie van specialisten, de Orde van Medisch Specialisten. Het gaat bijvoorbeeld om dokters die door een drank- of drugsverslaving hun werk niet goed konden doen. Een woordvoerster van de organisatie heeft een bericht hierover in het Nederlands Dagblad donderdag bevestigd. Bedoeling is dat de artsen niet elders weer aan de slag gaan, zonder dat iemand het weet.Volgens de orde is er bij 1 op de 20 medisch specialisten een probleem met betrekking tot hun functioneren.Volgens de woordvoerster ligt dat aantal net zo hoog als bij andere beroepsgroepen. Patienten verdienen bescherming en daarom is het goed dat er een centrale registratie komt van mensen die elders ontslagen zijn wegens disfunctioneren.

Dit gaat SIN-NL niet ver genoeg. Zij hebben een controversiele zwarte lijst al geruime tijd online staan in het kader van de actie: Actie Eerlijkheid Medische Fouten NU.  De lijst van SIN-NL is samengesteld door de organisatie voor slachtoffers van medische fouten en hun nabestaanden SIN-NL, op basis van ervaring, literatuuronderzoek en informatie-uitwisseling. De lijst is geplaatst in het kader van de actie: Eerlijkheid Medische Fouten nu.

Op dit moment is het zo dat medisch specialisten die wel zijn ontslagen, maar niet door een tuchtrechter zijn veroordeeld, gewoon elders aan de slag kunnen. Dat moet niet kunnen, vindt Van Hulsteijn. De Orde wil de zwarte lijst zelf gaan beheren. Het is de bedoeling dat ziekenhuisbestuurders de lijst kunnen raadplegen bij sollicitaties.De Orde van Medisch Specialisten heeft vorig jaar al een protocol ingesteld dat bijvoorbeeld collega-artsen kunnen volgen als ze merken dat een dokter zijn werk slecht doet.Naar schatting zijn er bij één op de twintig specialisten problemen rond het functioneren, stelt de organisatie.

De zwarte lijst vasn SIN-NL bestaat nu al uit namen van artsen die, volgens Sophie Hankes, weigeren om eerlijke informatie en herstelbehandeling ( voorzover mogelijk) te geven aan slachtoffers van medische fouten en hun nabestaanden. Ook staan er bestuurders  uit de gezondheidszorg, en de Inspectie Gezondheidszorg op de lijst omdat, zo meldt SIN-NL, omdat zij houden zich aan de interne zelf opgelegde zwijgplicht van artsen. Ook Harry van Hulsteijn staat op de zwarte lijst van SIN-NL.

Prof. Jan van Dijk, criminoloog Universiteit van Tilburg stelt dat de situatie van slachtoffers van medische fouten erger is dan de situatie van slachtoffers van misdrijven.

Op basis van internationale onderzoeken die in december 2008 erkend zijn door de Europese Commissie is vastgesteld dat per dag circa 20 personen overlijden en circa 20 personen invalide worden door medische fouten in ziekenhuizen in Nederland. Werk aan de winkel voor de Orde van Medisch Specialisten op om snel werk te maken van de beloofde lijst.