Onhygienisch Reinier de Graaf ziekenhuis zoekt heil bij Showbiz-Poetsdiva Marja

Falende managers, clustermanagers, adjunct-clustermanagers, incompetente manager facilitaire dienst en andere windverplaatsers van het RDGG ziekenhuis zijn niet in staat gebleken hygiene protocollen na te leven.
hoe-schoon-is-jouw-huisEen ZEMBLA-verslaggever deed onderzoek naar de hygiene in twee willekeurige ziekenhuizen in Nederland. Hij maakte onder meer schoon in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Wat hij aantrof was meer dan schandalig:  operatiekamers waar operatielampen met bloedresten  niet gedesinfecteerd werden. Hij kreeg instructies om het sanitair schoon te maken met meubelreiniger. Vlokken stof haalde hij boven patienten weg, terwijl deze een chemokuur onderging. Zo was vandaag al in Vara’s kassa te zien.

De oplossing die de managers van het Reinier de Graaf ziekenhuis hebben bedacht is weinig professioneel te noemen. Ze hebben namelijk Poetsdiva Marja, bekend van ‘Hoe schoon is jouw huis’ om de bezem door het Reinier de Graaf Ziekenhuis te halen. Dochter Marja is een authentieke keurige Haagse dame, ze neemt niet alleen het huis onder handen, maar ook de bewoners. Ik weet niet of dat voor de patientenzorg een verbetering is. Laat Marja maar de bezem door het management van het RDGG halen als verfrissende schoonmaakactie. Niet lullen maar poetsen
Niet een artiest maar het management van het Reinier de Graaf heeft de primaire taak om het gehele personeel extra te stimuleren hygienerichtlijnen en schoonmaakregels na te leven. Om er simpelweg voor te zorgen dat het ziekenhuis niet de ziekmaker is, zoals nu wel het geval is. Nu wordt deze verantwoording alleen bij schoonmaakpersoneel gelegd. Een verkeerde keuze en ook de Bassie & Adriaan aanpak van een project met de naam: ‘Rein Reinier’ voorspelt weinig goeds!  Als de  clustermanagers & adjunct-clustermanagers niet in staat zijn om die taak te vervullen,  kan men betere andere managers inhuren dan een artieste. Laten we hopen dat de Zembla uitzending vooral aanleiding is om het vergrootglas maar weer eens tevoorschijn te halen om de zorgmanager kritisch te beoordelen. Zij dragen immers de verantwoordelijkheid. Zorgmanagers houden zich teveel bezig met hun eigen hobby’s en verzanden in vage strategische plannen, steken te weinig de handen uit de mouwen. De zorg heeft minder behoefte aan allerlei windverplaatsers in de vorm van ambtenaarachtige marionetten. Ziekenhuizen hebben letterlijk en figuurlijk behoefte aan de “niet lullen, maar poetsen” mentaliteit!

L’histoire ce repète…
Ik verbaas me al jaren over het willekeurig managementvolk wat elke willekeurige ochtend bij een willekeurig ziekenhuis naar binnen schuift en daarna ook nog wat medisch personeel. Want momenteel beginnen onze ziekenhuizen een soort achterlijke instituten te worden die allang niet meer de hoogwaardige zorg van weleer leveren.In februari 2005 schreef ik samen met Starf*cker deze column voor Geenstijl. En het is er niet beter op geworden. Ik citeer mezelf maar eens uit die column van toen:

Vroeger was je als Nederlander huiverig om in het buitenland naar het ziekenhuis te gaan. Persoonlijk ga ik voor een ingreep liever naar die domme Belgen. Die hebben in ieder geval wel een goede medische zorg en ook de ietwat onvriendelijke, inflexibele en onpersoonlijke Duitser is wel in staat mij het vertrouwen te geven. In Nederland is de zorg zelf ziek. Elk ziekenhuis kan gewoon winst maken en met die winst kan je meer patienten beter maken. Iemand beter maken, dat is de core business van het ziekenhuis. Daarnaast is het ook zo dat in universiteitsklinieken de goede artsen worden weggejaagd. Ze krijgen slechter betaald dan hun collega’s in de regionale ziekenhuizen, al wordt er meer van ze verwacht! Artsen in universiteiten moeten zich, naast zorg, ook bezig houden met opleiding en wetenschappelijke onderzoeken. Met als beloning voor die extra taken: Minder geld en meer papierwerk. Onder de bezielende leiding van JPB is de reputatie en de daadkracht en de stand van de medische wetenschap naar de kloten geholpen……………..

Vier jaar later is  hygiene een issue dat in Nederlandse ziekenhuizen aan de orde moet worden gesteld. U leest het goed, ziekmmakende factoren moeten nu worden bestreden. “Hygiene is vanwege de patientveiligheid van groot belang in elk ziekenhuis”. En in de verklaring van Jaap van den Heuvel, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Reinier de Graaf Groep blijkt dat het zelfs erger is geweest in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Ik citeer:

“Begin dit jaar waren wij al begonnen met een forse verbeterslag en hebben wij extra menskracht en geld geïnvesteerd in het schoonmaakproces.”

Geschonden vertrouwen personeel

Ook in het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft men niet vooraan gestaan bij de verdeling van realiteitszin, schuldbewustheid en bescheidenheid. Het personeel heeft commentaar op Zembla. Het personeel van het Reinier de Graaf Ziekenhuis heeft problemen met de wijze waarop de journalist het beeldmateriaal heeft verworven. De verborgen camera heeft het vertrouwen van de medewerkers van het RDGG ernstig geschonden. Natuurlijk! Als je de kantjes er vanaf loopt moet je dat wel discreet kunnen doen. Met name het Cluster beschouwend moet zich schamen. Een van de clustermanager is nota bene longarts en wat men dan wel beschouwd in dit cluster beschouwend, voor de hygiene heeft het managers duo Pannekoek en Tichem blijkbaar weinig oog gehad. Ik denk dat patienten de journalist erkentelijk zijn. Als er een groep is wiens vertrouwen ernstig is geschonden, is dat wel het vertrouwen van de patient!

Sunny

2 thoughts on "Onhygienisch Reinier de Graaf ziekenhuis zoekt heil bij Showbiz-Poetsdiva Marja"

  1. Jaap van den Heuvel RDGG boos op Zembla: “Er is er het afgelopen jaar juist al extra geld en personeel gestoken in het schoonmaakwerk” | Medicalfacts

    […] jaar sterven honderden patiënten aan infecties in Nederlandse ziekenhuizen. Medicalfacts gaf al een reactie op het falende beleid in het Reinier de Graaf Ziekenhuis. De top en de zorgmanagers van het Delftse ziekenhuis vinden het onterecht dat de suggestie wordt […]

  2. Branchevereniging ziekenhuizen NVZ: Niet over al is het een bende | Medicalfacts

    […] orde”, zegt een lid van de raad van bestuur van het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft heeft, nadat men eerst Zembla betichtte van kwalijke praktijken, zijn excuses aan Zembla aangeboden.NVZ laat echter wel weten dat het niet overal een vieze bende […]

Comments are closed.

Recente artikelen