Paracetamol helpt mogelijk bij herstel na beroerte

0
234

Onderzoek: grotere kans op herstel door voorkómen van stijging van de lichaamstemperatuur
lancet
Patienten met een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) kunnen baat hebben bij een heel simpel en goedkoop middel, namelijk paracetamol. Door de ‘koortsdemper’ zo snel mogelijk toe te dienen is de kans  groter dat mensen herstellen. Dat schrijven onderzoekers van onder andere het Erasmus MC, UMC Utrecht en Meander MC in de mei-editie van het toonaangevende tijdschrift The Lancet Neurology.

Het gaat om patienten met een lichaamstemperatuur van 37 tot 39 graden Celsius bij opname. Als de lichaamstemperatuur al in de eerste 12 tot 24 uur na een beroerte oploopt, kan dit het herstel in de weg staan. Na een beroerte loopt bij ongeveer een derde van de slachtoffers de lichaamstemperatuur op. Dit kan een gevolg zijn van de beroerte zelf, maar het kan ook te maken hebben met infecties die na de beroerte vaak optreden. Iedere graad verhoging extra, verdubbelt de kans op een slechte afloop.De onderzoekers hebben de werking van paracetamol getest bij 1400 patienten die na een beroerte een lichaamstemperatuur hadden van tussen de 36 en 39 graden. In de subgroep van patienten met een lichaamstemperatuur van 37 graden of meer had paracetamol een gunstig effect. Van iedere elf behandelde patienten herstelde er één meer dan wanneer de patienten geen paracetamol zouden hebben gekregen.

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 37.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een beroerte. Een beroerte kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van de hersenen. Slachtoffers kunnen onder andere last krijgen van verlammingen en taal- en spraakstoornissen.

De onderzoekers noemen de resultaten ‘veelbelovend’, maar vinden het nog te vroeg om te stellen dat alle patienten na een beroerte een hoge dosis paracetamol moeten krijgen. ‘Omdat de gunstige resultaten van paracetamol alleen in een subgroep werden gevonden, is een tweede onderzoek nodig om de bevindingen bij de patienten met een lichaamstemperatuur van 37 graden of hoger te bevestigen’, zegt onderzoekster en coördinator van het onderzoek Heleen den Hertog van het Erasmus MC. Als dan ook blijkt dat het werkt, is dat een zeer belangrijke doorbraak. ‘Dan kunnen patienten na een herseninfarct of hersenbloeding gemakkelijk, veilig en goedkoop worden behandeld.’

Het onderzoek is gesubsidieerd door de Nederlandse Hartstichting.