Vrije Universiteit Brussel demonstreert prototype van knuffelrobot Probo

1
617

probo_externalOp dinsdag 21 april zullen ingenieurs van de Vrije Universiteit Brussel het eerste prototype onthullen van knuffelrobot Probo. Dankzij de nieuwste technologieen kan het groene knuffeldier niet alleen emoties tonen, maar ook zijn omgeving waarnemen en erop inspelen. Op termijn zal de robot ingezet worden in ziekenhuizen om het leed van langdurig gehospitaliseerde kinderen te verzachten.

De nieuwe generatie robots zal nauw samenwerken met de mens in heel wat aspecten van het dagelijkse leven, van huishoudelijke taken tot kinder-, ouder- en ziekenzorg. Communicatie is hierbij essentieel. Meer dan zestig procent van onze communicatie gebeurt non-verbaal, vooral via gelaatsuitdrukkingen. Het is dan ook erg belangrijk om robots te ontwikkelen die deze uitdrukkingen correct kunnen interpreteren en weergeven. De Vrije Universiteit Brussel werkt aan een primeur op dit vlak: Probo is een van de eerste robotplatforms ter wereld die zich specifiek toespitsen op interactiestudies met emotionele communicatie tussen kinderen en robots. Uniek is ook het hoge knuffelgehalte van de robot dankzij zijn zachte pels en veerkrachtige lichaamsbouw.

Het eerste prototype van Probo wordt op 21 april officieel onthuld in aanwezigheid van Brussels minister van Informatica Guy Vanhengel en zijn collega Benoît Cerexhe, bevoegd voor Wetenschappelijk onderzoek, die beiden het onderzoek mee financierden. Ook Probo’s geestelijke vader Ivan Hermans zal de demonstratie bijwonen.

De verdere ontwikkeling van de robot wordt een interdisciplinair verhaal: zo zullen de ingenieurs verder sleutelen aan de robot, en de autonomie verhogen met visie, spraak en kunstmatige intelligentie, terwijl de medische sector de zogeheten Robot Geassisteerde Therapie ontwikkelt. In samenwerking met sociologen en psychologen zal tot slot de interactie tussen robot en mens verfijnd worden. Het grote publiek krijgt de robot voor het eerst te zien tijdens de robotwedstrijd RoboCup Junior op 16 mei in Technopolis.

Demonstratie knuffelrobot Probo op 21 april om 11u in het robotica-lab, gebouw Z op Campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2 in 1050 Brussel.

Bron: Vrije Universiteit Brussel

1 REACTIE

  1. geachte,graag zou ik mijn werkgever overtuigen om de proborobot te schenken aan een kinderziekenhuis  wanneer zouden er exemplaren voorhanden zijn ?vriendelijke groetenwim

Comments are closed.