FNV: mogelijk 5 schadeclaims van nachtwerkers met borstkanker

Array

nachtdienstBureau Beroepsziekten van de FNV (BBZ) heeft momenteel 26 zaken in onderzoek van vrouwen die jarenlang nachtarbeid hebben verricht en getroffen zijn door borstkanker. Daarvan zullen er waarschijnlijk 5 leiden tot daadwerkelijke schadeclaims. Dat maakte BBZ-directeur Jan Warning bekend bij de presentatie van het rapport ‘Kleine uurtjes, grote risico’s’ over de relatie tussen langdurige nachtarbeid en het krijgen van borstkanker.

Bureau Beroepsziekten zegt geschrokken te zijn van de hoeveelheid reacties naar aanleiding van de oproep aan betrokken werknemers zich te melden. In totaal 500 mensen reageerden: 300 telefonisch, 200 per mail. Ongeveer 60 procent daarvan werkte in de zorg. In 30 procent van de gevallen betrof het politie, luchtvaart, horeca en posterijen. Bij 10 procent van de meldingen ging het om andere beroepen.

Meer aandacht voor borstkanker en nachtarbeid
Volgens BBZ-directeur Jan Warning verschilde de aard van de reacties: “In nogal wat gevallen maakten vrouwen duidelijk dat het ze niet zozeer om een claim ging, maar om meer aandacht voor het onderwerp. Er waren ook vrouwen die zeiden: ‘Ik heb me altijd afgevraagd waarom uitgerekend ik borstkanker moet krijgen’.” Ook werd Bureau Beroepsziekten geconfronteerd met nachtwerkers met borstkanker die problemen ondervonden met re-integratie: ‘Ze willen graag dat ik weer in de nachtdienst ga werken.’

Preventieve maatregelen
Het gepresenteerde rapport – een coproductie van BBZ, ABVAKABO FNV en FNV Bondgenoten – geeft naast inventarisatie van de reacties, cijfers en ontwikkelingen rond nachtarbeid en de risico’s van langdurig ‘s nachts werken, ook een groot aantal preventieve maatregelen. Die zijn niet alleen bestemd voor arbeidsorganisaties, maar zijn ook gericht op bedrijfsgezondheidszorg, overheid en sociale partners.

Nachtarbeid en melatonine
Borstkanker kan ontstaan door het verminderde effect van melatonine. Melatonine is een hormoon dat bij een normaal slaapritme wordt aangemaakt als het ’s avonds donker wordt. Dit hormoon reguleert het slaap-waakritme en wordt minder aangemaakt bij mensen die nachtarbeid doen.

Schadeclaims
Voordat een schadeclaim ingediend wordt, moeten eerst andere oorzaken van borstkanker uitgesloten worden. Deze oorzaken zijn onder meer erfelijke aanleg, gebruik van de anticonceptiepil en leeftijd. BBZ richt zich op vrouwen die 20 jaar of langer nachtarbeid hebben verricht. De duur van 20 jaar is gebaseerd op diverse epidemiologische onderzoeken. Hieruit blijkt dat het verhoogde risico op borstkanker ingeval van nachtarbeid gekoppeld is aan een periode van 20 jaar. Voor vrouwen die minder dan 20 jaar jaar in ploegendienst hebben gewerkt, viel er geen verschil te bespeuren.

Zorgplicht
Bij het indienen van een schadeclaim moet niet alleen bewezen worden dat de ziekte het gevolg is van het werk, maar ook dat de werkgever zijn ‘zorgplicht’ heeft geschonden. Een werkgever moet volgens de wet alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat werknemers niet ziek kunnen worden van het werk.

Meer informatie
Vragen en antwoorden over borstkanker en nachtarbeid
Rapport ‘Kleine uurtjes, grote risico’s’, hieronder na te lezen.
FNV Broch kleine uurtjes_grote risico’s

Bron: FNV

Recente artikelen