Demonstratie tegen de nieuwe wet Clientenrechten zorg

0
186

medische-stilzwijgenOp 23 april 2009 demonstreert SIN-NL organisatie voor slachtoffers van medische fouten en nabestaanden tegen de nieuwe wet Clientenrechten zorg. De demonstratie vindt plaats bij de ingang van het NH Hotel, Danny Kayelaan 20, 2791 EH Zoetermeer.Tijdstip 12.00 uur tot 14.00 uur.
Om 12.00 uur biedt SIN-NL het Zwartboek Noodsituatie medische fouten aan Mw Drs. Veronique Esman, Directie Ministerie van VWS aan.

Redenen voor de demonstratie:

  • Het Ministerie van VWS bereidt de nieuwe wet Clientenrechten en zorg voor.
  • Op 23 april 2009 vindt te Zoetermeer overleg  plaats met de veldpartijen, waarbij artsen wel uitgenodigd zijn.  Slachtoffers van medische fouten zijn niet welkom bij dit overleg. Dit is niet acceptabel.
  • Per dag overlijden in Nederland circa 20 personen en worden circa 20 personen invalide door medische fouten in ziekenhuizen, in totaal zijn dit circa 16.000 slachtoffers per jaar. Deze cijfers zijn erkend door de Europese Commissie,15.12.2008.

Bovendien weigeren artsen slachtoffers van medische fouten eerlijke informatie en herstelbehandeling, zie brief voorzitter K-H. Florenz, Commissie Gezondheidszorg, Europees Parlement, 8 juni 2006.
Het wetsvoorstel verplicht artsen wel tot het geven van eerlijke informatie maar niet tot het geven van herstelbehandeling aan slachtoffers van medische fouten. Dit is niet acceptabel. Artsen hebben een zorgplicht, juist naar hun slachtoffers.

· Het wetsvoorstel introduceert juridische onschendbaarheid van artsen voor medische fouten, via het systeem van veilig, dwz anoniem melden. Ook mogen hun meldingen volgens dit voorstel niet gebruikt worden in enige tuchtrechtelijke, civielrechtelijke of strafrechtelijke procedure.

Dit is niet acceptabel. Artsen hebben een professionele verantwoordelijkheid.

· Het wetsvoorstel stelt de Inspectie Gezondheidszorg vrij van de verplichting om individuele klachten van slachtoffers van medische fouten en hun nabestaanden te onderzoeken. Dit wetsvoorstel legaliseert falen van de Inspectie Gezondheidszorg.
Dit is niet acceptabel. De Inspectie Gezondheidszorg heeft een professionele verantwoordelijkheid.