‘Vingerafdruk’ van afweersysteem bepaalt vatbaarheid voor infecties

Array

vinger-afdrukRik Endeman onderzocht variaties in het afweersysteem en probeerde zo de opmaak van ons afweersysteem in kaart te brengen. Net als een vingerafdruk is ook de opmaak van ons afweersysteem voor ieder mens uniek. Deze ‘vingerafdruk’ van ons afweersysteem bepaalt voor een deel hoe vatbaar wij zijn voor infecties met bacterien, virussen en parasieten.

Endemans onderzoek verschaft inzicht in de werking van het afweersysteem. En wellicht kan de vingerafdruk van het afweersysteem in de toekomst ook gebruikt worden om patienten met een verhoogd risico op infecties, bijvoorbeeld omdat ze een chemokuur krijgen, te beschermen tegen deze infecties.

12-05-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Rik Endeman, Geneeskunde Proefschrift: Clinical characteristics and innate immunity in community-acquired pneumonia Promotor 1: Prof.dr. D.H. Biesma Promotor 2: Prof.dr. J.M. van den Bosch Copromotor 1: dr. J.C. Grutters Copromotor 2: dr. G.P. Voorn

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen