RIVM waarschuwt reizigers uit Mexico

varkensgriep1Reizigers die na 17 april zijn teruggekomen uit Mexico en daarna koorts kregen van 38,5 graden of hoger, moeten zich melden bij de GGD. Dat adviseert het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu. Het advies volgt op berichten dat in Mexico een vorm van varkensgriep is uitgebroken, die ook aan mensen het leven heeft gekost. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft vooralsnog geen negatief reisadvies voor Mexico uit.

In Nederland verloopt het influenza-seizoen tot nu toe mild. Bijna de helft van de naar het NIC ingestuurde influenzastammen zijn van het type H1. Het is dus mogelijk dat een influenza uitbraak in een zorginstelling door een oseltamivir resistente influenza A (H1N1) wordt veroorzaakt.

Dit is geen reden om van de huidige NVVA-richtlijn ‘influenza preventie in zorginstellingen’ af te wijken wat betreft de therapie en postexpositie profylaxe met oseltamivir. Wel is het belang groter om virologische diagnostiek toe te passen. Naast de Richtlijn-aanbeveling om van de eventuele indexpatienten nog dezelfde dag een neus- of keel wat af te nemen voor bevestiging van influenza als verwekker, dient ook diagnostiek naar het influenzatype te worden ingezet (in afstemming met de arts microbioloog). Op geleide van de uitslag van de influenzatypering en het beloop van de epidemie kan oseltamivir zo nodig gestopt worden. In het kader van artikel 7 van de Infectieziektenwet kan de GGD helpen bij diagnostische, profylactische en hygienische maatregelen. Ook kan de arts microbioloog van het ziekenhuislaboratium adviseren.

Influenza stam H1N1 is goed te behandelen met Flumadine

Nadere informatie over is dit onderwerp is verkrijgbaar bij : Herman Cools, hoogleraar Verpleeghuisartsgeneeskunde, LUMC ([email protected]) Corien Swaan, arts infectieziektebestrijding LCI (CIb, RIVM) ([email protected])

Bronnen:
NVVA : http://nvva.artsennet.nl
LUMC : http://www.lumc.nl
RIVM : http://www.rivm.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen