Semap.nl – Petitie actie tegen stopzetting van de productie van penfluridol (Semap)

Array

semapOp 17-03-2009 heeft Janssen Cilag firma kenbaar gemaakt dat de registratie van penfluridol (Semap®) wordt doorgehaald. Het belangrijkste argument hiervoor is dat de productie niet meer voldoet aan de huidige normen en richtlijnen en daarom niet kan worden voortgezet. Op het NVVP Voorjaarscongres 2009 in Groningen hebben uw woordvoerders ons niet kunnen overtuigen dat zij alles in het werk hebben gesteld om Semap® te redden voor de behandeling van schizofreniepatienten. Niet alleen is er een deel van de patienten die kwetsbaar zijn voor psychose dat op Semap® stabiel functioneert, ook wordt het middel in de strategie in de sociale psychiatrie met regelmaat ingezet om tot een begin van een werkrelatie te komen. Zodra een werkrelatie is gevestigd, kunnen ook alternatieven aan bod komen. Mede daarom is in de sociale psychiatrie Semap® een begrip. Hoewel het waarschijnlijk is dat het bij Janssen-Cilag al enkele jaren bekend is dat Semap® aan vernieuwde productie-eisen moest gaan voldoen, is dit destijds niet bekend gemaakt aan Nederlandse artsen en psychiaters. Er is geen plan gepresenteerd om onderzoek op te zetten en te investeren in de productie van vernieuwde Semap®.

Wij zijn van mening dat:

1. Artsen en psychiaters opvallend laat zijn ingelicht over de doorhaling van de registratie en de argumenten hiervoor, met als gevolg dat behandelaren en patienten nu met de rug tegen de muur staan, vooral omdat er geen gelijkwaardig alternatief is in ambulante en transmurale behandelsettings.

2. Het ethisch onaanvaardbaar is dat er sinds 17-03-2009 “ineens” nog slechts Semap® beschikbaar is zolang de voorraad strekt. Een belangrijk deel van de doelgroep dat dit medicament gebruikt, zal niet bereid zijn om op intramusculaire depot-injecties of dagelijke orale medicatie over te stappen. Het risico dat psychotische symptomen met alle gevaren vandien terugkeren, is dan groot. Dit komt neer op het schaden van de patient en strookt niet met wellicht het belangrijkste ethische principe in de geneeskunde: “Primum non nocere”. De door u geboden motieven om de productie van Semap® te beeindigen zijn inhoudelijk niet te beoordelen, maar zijn vanuit het oogpunt van zorgverstrekking inferieur aan de belangen in handelen in de sociale psychiatrie.

3. Het door uw woordvoerders op het congres kenbaar gemaakte standpunt dat de doorhaling van Semap® met name het gevolg is van veranderde regelgeving rondom geneesmiddelenproductie in de Europese Unie, verdient nadere toelichting.

4. Janssen-Cilag volledige openheid moet verschaffen over het reilen en zeilen rondom Semap® de afgelopen 5 jaar en een fonds moet oprichten om Semap®, zo nodig in vernieuwde versie, te behouden.

Wij zullen onze collega’s vragen het bovenstaande voor akkoord te tekenen op onze website www.semap.nl en wensen met u, en zo mogelijk met andere partijen als patientengroeperingen en zorgverzekeraars, in gesprek te komen over een toekomst van Semap®.

Tot slot is het belangrijk te vermelden dat Janssen-Cilag door bovengenoemde gang van zaken, met hierbij het standpunt de productie niet voort te zullen zetten en niet in onderzoek naar nieuwe productiemethoden te zullen investeren, de indruk kan wekken vooral uit financiele motieven te handelen, wat ernstige imagoschade met zich kan meebrengen.

drs. Valentijn Holländer, psychiater in opleiding

Altrecht – SPBU FACT transmurale psychosebehandeling, Utrecht

drs. Esther Spuijbroek, sociaal geriater / psychiater in opleiding

Altrecht – Acute Psychiatrie, Utrecht

dr. Arjan Braam, psychiater

Altrecht – Acute Psychiatrie, Crisisdient, Utrecht

dr. Lieuwe de Haan, psychiater

AMC – Zorgprogramma Psychotische Stoornissen Adolescenten, Amsterdam

prof. dr. Niels Mulder, psychiater

Bavo Europoort – OGGZ / Erasmus MC, Rotterdam

Petitie lezen
Klik hieronder om de petitie lezen en via de link onderaan de petitie te ondertekenen:
Petitie

Contact
Klik hier om een email te versturen naar de beheerder.

Referenties en links
17/03/2009 – Doorhaling en terugtrekking Semap tabletten 20 mg, RVG 06603, ZI-nummer 12147761 http://www.janssen-cilag.nl/

Regelgeving over de productie van geneesmiddelen is te vinden op de website van de Europese Commissie:
http://ec.europa.eu/enterprise/pharmaceuticals/eudralex/eudralex_en.htm

Nederlandse wetgeving:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0021505/geldigheidsdatum_02-04-2009

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG):
http://www.cbg-meb.nl/

Bron: Altrecht / AMC / Bavo Europoort (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam)

voor en door hulpverleners in de GGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen