Zaterdag 25 april is het Wereld Malaria Dag

Array

wmd2009Op zaterdag 25 april is het Wereld Malaria Dag. Vandaag maakt Unicef in een officieel rapport bekend dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in het bestrijden van malaria. Vooral in Afrika waar de ziekte het meest voorkomt. Desondanks moet er volgens Unicef nog meer actie worden ondernomen om deze wereldwijde plaag aan te pakken.

Dat staat in het rapport ‘Malaria and Children, progress in Intervention Coverage’. Dit rapport is tot stand gekomen in samenwerking met ‘Roll Back Malaria’ en ‘Partnership and the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria’. Het laat onder andere zien dat de wereldwijde productie van met insecticiden geïmpregneerde muskietennetten sinds 2004 meer dan verdrievoudigd is, van 30 miljoen naar 100 miljoen in 2008. “Hiermee wordt meer dan 40 procent van de risicopopulatie in Afrika geholpen”, zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. “Maar toch overlijden er wereldwijd elk jaar nog ongeveer 1 miljoen mensen aan malaria, voornamelijk kinderen in Afrika. Daarnaast krijgen jaarlijks circa 50 miljoen zwangere vrouwen deze ziekte. Malaria draagt bij aan bloedarmoede bij moeders, moedersterfte en een te laag geboortegewicht bij baby’s.”

‘Aftellen’
Het thema van Wereld Malaria Dag is dit jaar ‘Counting malaria out’. Op 31 december 2010 moeten van VN-chef Ban Ko Moon alle landen waar malaria op grote schaal voorkomt maatregelen tegen de ziekte hebben getroffen. Het aftellen – het duurt nog 600 dagen voor de dag van de deadline – is nu begonnen. Het beheersen van malaria is van essentieel belang voor het behalen van de Millenniumdoelen in Afrika.

“In Eritrea, Rwanda, Zambia en Madagaskar is het aantal malariagevallen in de afgelopen jaren gedaald”, zegt Veneman. “Dit heeft ook een terugloop van patienten tot gevolg in de vaak overvolle klinieken. Bovendien kunnen meer mensen weer terug naar school en werk.”

Muskietennetten
Unicef is ’s werelds grootste distributeur van muskietennetten. In
2008 werden er 20 miljoen netten wereldwijd verdeeld. Meer dan 90 procent van de netten zijn met langdurige werkende insecticiden geïmpregneerd. Volgens Veneman zal de deadline worden behaald: “Uit het rapport blijkt dat er genoeg financiele middelen zijn om iedereen in Afrika voor 2010 te voorzien van een geïmpregneerd net.”

Zone A
Dit zijn landen:
* met meestal alleen risico op het platteland en geen of laag risico in het centrum van de grote steden;
* waar het risico seizoensgebonden is;
* of waar vooral de (relatief ongevaarlijke) vivax-malaria voorkomt.

Het gaat hier om enkele gebieden in Noord-Afrika (delen van Algerije en Marokko), in Latijns-Amerika (delen van Argentinie, Belize, Bolivia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru en Venezuela), het Nabije Oosten (Armenie, Azerbeidzjan, Georgie, Kirgizie, Syrie, Iran, Irak, Turkije, Turkmenistan, Oezbekistan) en het Verre Oosten (delen van Noord- en Zuid-Korea en China). Zie de landenlijst (Hoofdstuk 5) voor meer informatie.

Maatregelen
* Wanneer u alleen in grote steden verblijft, met af en toe een daguitstap naar malariagebied: maatregelen tegen muggenbeten.
* Een avontuurlijke reis op het platteland of verblijf in de buitenwijken van steden met overnachting in primitieve omstandigheden: maatregelen tegen muggenbeten én chemoprofylaxe met Nivaquine (1 keer per week 3 tabletten van 100 mg) of een Nivaquine noodbehandeling.

Zone B
Dit zijn landen met een zeer laag risico in het centrum van de grote steden en in de toeristische gebieden.
Het gaat hier om enkele gebieden in de volgende landen: Bhutan, Colombia, India, Nepal, Sri Lanka, Tadzjikistan, Salomonseilanden en Vanuatu. Zie de landenlijst (pag…. ) voor meer informatie.

Maatregelen

* Voor een goed georganiseerde toeristische reis of zakenreis met overnachtingen uitsluitend in luxehotels in stedelijke centra: maatregelen tegen muggenbeten.
* Voor een avontuurlijke reis op het platteland of in de buitenwijken van steden met overnachting in primitieve omstandigheden:
– Reis korter dan 14 dagen: maatregelen tegen muggenbeten én chemoprofylaxe met Nivaquine (100 mg per dag) + Paludrine (200 mg per dag), of Malarone (dagelijks).
– Reis langer dan 14 dagen: maatregelen tegen muggenbeten, chemoprofylaxe met Nivaquine (100 mg per dag) + Paludrine (200 mg per dag) én noodbehandeling met Malarone, ofwel Malarone (dagelijks).

In veel gebieden van zone B kan, ook voor avontuurlijke reizen, na afweging van de risico’s en, afhankelijk van de reis- en verblijfsomstandigheden, overwogen worden om geen chemoprofylaxe toe te passen, maar dan moet wel een noodbehandeling (Malarone) meegenomen worden.

Zone C
Dit zijn de tropische en subtropische landen en streken met een hoog risico op de gevaarlijke falciparum-malaria en een hoge resistentie tegen de klassieke malariageneesmiddelen.

Maatregelen
Voor alle reizigers en alle types van reizen naar deze risicogebieden wordt een van volgende malariapillen aangeraden (naast de klassieke maatregelen tegen muggenbeten):
* Malarone (dagelijks)
* Doxycycline (dagelijks)
* Lariam (wekelijks, indien het wordt verdragen).

Omdat Nivaquine in veel van deze landen niet meer werkt (resistentie), wordt dit geneesmiddel niet meer aangeraden in zone C.
In een aantal gebieden in Latijns-Amerika en Azie (niet in Afrika) die tot zone C behoren, kan, ook voor avontuurlijke reizen, na afweging van de risico’s en op grond van de reis- en verblijfsomstandigheden, overwogen worden om geen chemoprofylaxe toe te passen, maar dan moet wel een noodbehandeling (Malarone) meegenomen worden.

Aan zwangere vrouwen en jonge kinderen wordt afgeraden om reizen te ondernemen naar gebieden waar resistente malaria heerst, met hoge besmettingskans (zone C), met name een groot deel van tropisch Zuid-Amerika, zwart Afrika, Indonesie en Zuidoost-Azie. (Zie landenlijst, hoofdstuk 5)
Indien een dergelijke reis toch noodzakelijk is, is maximale preventie noodzakelijk omwille van de duidelijk aangetoonde nadelige effecten van malaria voor de moeder, de vrucht en de pasgeboren baby. Bij jonge kinderen kan malaria sneller en ernstiger verlopen en kan het binnen enkele uren levensbedreigend zijn.

Meer info:
www.rbm.who.int/worldmalariaday/

Over malaria

Malaria eist in Afrika ieder jaar twee miljoen dodelijke slachtoffers, waarvan ruim een miljoen kinderen jonger dan vijf jaar. Met dagelijks 3.000 slachtoffers is malaria de hoofdoorzaak van kindersterfte in Afrika. Voornamelijk omdat er geen geld is voor muskietennetten. Daarom zet JCI zich in om zoveel mogelijk muskietennetten te verstrekken en zo malaria de wereld uit te helpen.
Bron:  JCIAI

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen