Ziekteverwekker activeert genen voor vetmetabolisme in immuuncel

0
304

immuunsysteemDe ziekteverwekker Candida albicans kan bij patienten met een slecht functionerend immuunsysteem levensbedreigende infecties veroorzaken. C. albicans heeft twee verschijningsvormen: de gistvorm waarin de cellen ovaal van vorm zijn en de hyfale vorm, waarin langgerekte aaneengeschakelde cellen een draad vormen. Het vermogen hiertussen te switchen speelt een belangrijke rol in de virulentie van dit organisme. Karin Strijbis richt zich met name op de moleculaire en biochemische reactie van C. albicans op aanvallen door macrofagen en neutrofielen, cellen van het immuunsysteem. In de macrofaag schakelt C. Albicans genen uit die een rol spelen in suikermetabolisme en zet het genen aan die een rol spelen bij vetmetabolisme. Strijbis beschrijft de biosynthese en functie van het transportmolecuul carnitine, dat een essentiele rol speelt in dat vetmetabolisme. Daarnaast onderzocht Strijbis eiwitten die een bijdrage leveren aan de verdediging tegen schadelijke, door neutrofielen geproduceerde, zuurstofmoleculen.

Dinsdag 28 april 2009, 14:00 uur

Promotie
Mw. K. Strijbis/ Geneeskunde
Compartimentalization of metabolic pathways in Candida albicans: a matter of transport
Promotor
dhr. prof. dr. J.M.F.G. Aerts
Locatie

Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ  Amsterdam