Zonnebrandcrème met UVA- en UVB-bescherming is de beste antirimpelcrème

Array

rimpels-wat-werktWat is een verantwoorde antirimpelcreme? Jetske Ultee, arts en hoofd van de afdeling huidtherapie bij de Velthuis Klinieken legt dit uit in het AD.  In het algemeen geldt dat je middelen moet vermijden die alcohol of parfum bevatten. Middelen met parfum en/of alcohol kunnen chronische irritatie veroorzaken en door die stoffen wordt de huidveroudering zelfs versnelt en daarnaast zijn alcohol en parfum nog al eens de veroorzaker van allerlei ontsierende huidaandoeningen. Dit geldt ook voor ‘natuurlijke parfums’, zoals menthol, bergamot, eucalyptus, lavendel en pepermunt. Ook reinigers zijn vaak te agressief, doordat ze sodium lauryl sulphate bevatten.

Er zijn overigens  ingredienten waar wetenschappelijk onderzoek naar is verricht en die wel een positief effect hebben. Glycolzuur bijvoorbeeld. Dat exfolieert, houdt vocht vast, stimuleert de collageenproductie en vermindert vlekken die door zonlicht zijn ontstaan. Dit effect heb je al met producten waar 5 tot 8 procent glycolzuur inzit.’

Ook van vitamine a-zuur, alleen verkrijgbaar op recept, is de werking bewezen. Het werkt écht verjongend. Maar heeft meestal ook bijwerkingen en mag alleen onder begeleiding van een arts gebruikt worden. Vitamine A-zuur is het enige middel waarvan bewezen is dat het echt werkt tegen rimpels, maar het is niet in de winkel te koop. Het is alleen verkrijgbaar op recept. Het wordt voorgeschreven voor acné, en mag vanwege bijwerkingen niet verwerkt worden in cosmetische crèmes. Maar zelfs met dit middel duurt het minstens een jaar voordat de rimpels verminderen. Gelukkig kan je huid zelf gewone vitamine A omzetten in kleine hoeveelheden vitamine A-zuur. Deze crèmes met vitamine A kunnen in theorie dus werken, maar het resultaat hangt af van de hoeveelheid en de verwerking van de vitamine A in de crème Retinol, de voorloper van vitamine A, is wel gewoon verkrijgbaar,maar helaas veel minder effectief, terwijl het ook irriteert.Het gebruik van glycolzuur en vitamine A-zuur moet je langzaam opbouwen. Ook wel Alfa-hydroxy zuur of fruitzuur (AHA) kan de zichtbare tekenen van veroudering verminderen  Het kan tijdelijk voor roodheid en schilfering zorgen. Het kan zijn dat een gevoelige huid dit minder goed verdraagt.

Veelbelovend, zegt Ultee, zijn ook anti-oxidanten als vitamine C en E. Ze voorkomen rimpels doordat ze de huid beschermen tegen vrije radicalen.  Ingredienten als hyaluronzuur, vitamine b3 (niacinamide), oat b glucan en endonuclease lijken ook te doen wat ze beloven. Maar voor alle werkzame stoffen geldt dat ze in voldoende mate in het product moeten zitten. En dat is zelden het geval. De meeste merken vermelden de hoeveelheden niet.   Toch bestaat er een crème die echt werkt, mits consequent gebruikt. ,,Zonnebrandcrème met UVA- en UVB-bescherming is de beste antirimpelcrème. De zon veroorzaakt 90 procent van de huidveroudering. Het hele jaar door en zorg dat u uit de middag zon blijft!

Voor een leek is het bijna ondoenlijk te ontdekken wat nu wel werkt en wat niet. Zelfs dermatologen weten het vaak niet. Gebrek aan kennis is de belangrijkste reden dat onze badkamerkastjes gevuld zijn met halflege potjes vol teleurstelling. Dat moet veranderen, vindt Ultee. Samen met professor Neumann, dermatoloog in het Erasmus MC, gaat de Velthuis Kliniek onderzoek doen naar werkzame ingredienten in cosmetica en naar de manier waarop mensen de producten gebruiken. Ultee wil haar kennis verspreiden en vrouwen helpen betere keuzes te maken als het gaat om huidverzorging.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Zonnebrandcrème met UVA- en UVB-bescherming is de beste antirimpelcrème"

  1. Ik zou graag willen weten welke creme ik dan het beste kan gebruiken!

  2. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ M.B.

    Het artikel is helder: ,Zonnebrandcrème met UVA- en UVB-bescherming is de beste antirimpelcrème.  Dus zomer en winter ook al schijnt de zon niet. Maar dit staat al in het artikel!

Comments are closed.

Recente artikelen