Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar Mexico af

Array

ministerie-van-buitenlandse-zakenHet ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiele reizen naar Mexico af in verband met de varkensgriep. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde gisteren dat er sprake is van een verhoogde kans op een wereldepidemie, nu er mens-op-mensbesmetting is geconstateerd. Verhagen: ‘Ik raad iedereen aan om onze reisadviezen goed in de gaten te houden en de informatie op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de WHO te volgen.’

In Nederland zijn nog geen gevallen van varkensgriep ontdekt. Het is echter van belang dat mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en klachten van koorts (meer dan 38,5 graden) en kortademigheid hebben zich melden bij hun huisarts. Het virus lijkt goed te behandelen en er is voldoende van het medicijn (oseltamivir) voorradig mocht het wel tot een pandemie komen.

In Spanje is één geval van besmetting bevestigd. De EU houdt verdere gevallen nauwgezet in de gaten en beraadt zich over eventuele verdere aanpassing van het reisadvies. Op dit moment raden ook landen als Belgie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italie, Duitsland, Litouwen, de VS en Australie het af om voor niet-essentiele reizen naar Mexico te gaan.

De Mexicaanse autoriteiten maakten bekend dat er waarschijnlijk meer dan 150 mensen zijn overleden aan de varkensgriep. Zij adviseren verder om grote groepen mensen te vermijden, niet met de metro te reizen en welkomstkussen en handenschudden na te laten. Voldoende afstand bewaren van andere personen en regelmatig je handen wassen verkleint de kans op besmetting ook.

Het is niet duidelijk waarom er zoveel sterfgevallen zijn in Mexico, terwijl het virus goed te behandelen lijkt, zo stelt de WHO. De organisatie wil de nadruk leggen op het indammen van het virus. Landen moeten alert zijn op besmettingen en voorbereid zijn op een eventuele uitbraak. Dit houdt in het aanpassen van reisadviezen en het tijdig vaccineren in geval van uitbraak.

Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en van de desbetreffende touroperator om een reis naar Mexico al dan niet te laten doorgaan. Voor vragen over consequenties als gevolg van het annuleren van de reis kan de reiziger contact opnemen met zijn/haar reisbureau of reisverzekeraar.

Meer informatie en de meest recente ontwikkelingen zijn te vinden op de websites van de RIVM, www.minvws.nl (dossier: grieppandemie) of de WHO.

Bron: Min BuZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen