Reisadvies Mexico: reizen naar Mexico wordt afgeraden(28 april 2009)

0
1361

mexico-tempelEU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) raadt reizigers af om naar gebieden te gaan waar de Mexicaanse griep heerst. Op dit moment is er geen negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Mexico. wel raad het Ministerie niet noodzakelijke reizen af. Het advies is het laatst gewijzigd op 28 april 2009. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiele reizen naar Mexico af in verband met de varkensgriep. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde gisteren dat er sprake is van een verhoogde kans op een wereldepidemie, nu er mens-op-mensbesmetting is geconstateerd. Verhagen: ‘Ik raad iedereen aan om onze reisadviezen goed in de gaten te houden en de informatie op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de WHO te volgen.’

In Nederland zijn nog geen gevallen van varkensgriep ontdekt. Het is echter van belang dat mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en klachten van koorts (meer dan 38,5 graden) en kortademigheid hebben zich melden bij hun huisarts. Het virus lijkt goed te behandelen en er is voldoende van het medicijn (oseltamivir) voorradig mocht het wel tot een pandemie komen.

In Spanje is één geval van besmetting bevestigd. De EU houdt verdere gevallen nauwgezet in de gaten en beraadt zich over eventuele verdere aanpassing van het reisadvies. Op dit moment raden ook landen als Belgie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italie, Duitsland, Litouwen, de VS en Australie het af om voor niet-essentiele reizen naar Mexico te gaan.

De Mexicaanse autoriteiten maakten bekend dat er waarschijnlijk meer dan 150 mensen zijn overleden aan de varkensgriep. Zij adviseren verder om grote groepen mensen te vermijden, niet met de metro te reizen en welkomstkussen en handenschudden na te laten. Voldoende afstand bewaren van andere personen en regelmatig je handen wassen verkleint de kans op besmetting ook.

Het is niet duidelijk waarom er zoveel sterfgevallen zijn in Mexico, terwijl het virus goed te behandelen lijkt, zo stelt de WHO. De organisatie wil de nadruk leggen op het indammen van het virus. Landen moeten alert zijn op besmettingen en voorbereid zijn op een eventuele uitbraak. Dit houdt in het aanpassen van reisadviezen en het tijdig vaccineren in geval van uitbraak.

Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en van de desbetreffende touroperator om een reis naar Mexico al dan niet te laten doorgaan. Voor vragen over consequenties als gevolg van het annuleren van de reis kan de reiziger contact opnemen met zijn/haar reisbureau of reisverzekeraar.

Meer informatie en de meest recente ontwikkelingen zijn te vinden op de websites van de RIVM, www.minvws.nl (dossier: grieppandemie) of de WHO.

Reis advies nog steeds geldig op 28 april 2009.
Laatst gewijzigd op 28 april 2009.

In het reisadvies voor Mexico zijn de rubrieken ‘Samenvatting’ en ‘Actualiteiten’ gewijzigd.

Samenvatting

Niet-essentiele reizen naar Mexico worden momenteel ontraden.

Actualiteiten

Varkensgriep
In Mexico is in een aantal staten, inclusief Mexicostad, een griepvirus (‘varkensgriep’) uitgebroken. In verband hiermee worden momenteel alle niet-essentiele reizen naar Mexico ontraden.

De Mexicaanse autoriteiten adviseert mensen om grote groepen te vermijden, geen handen te schudden of welkomstkus te geven en de metro niet te gebruiken. Houd minimaal twee meter afstand van andere personen en was uw handen regelmatig met water en zeep. Reizigers moeten onmiddellijk een arts consulteren indien zij symptomen van griep vertonen.

Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en van de desbetreffende touroperator om een reis naar Mexico al dan niet te laten doorgaan. Voor vragen over consequenties als gevolg van het annuleren van de reis, kunt u contact opnemen met uw reisbureau of reisverzekeraar.

Voor meer informatie over ‘varkensgriep’ en grieppandemie kunt u de websites: RIVM vragen over ‘varkensgriep’ of MinVWS vragen over grieppandemie raadplegen.

Overige actualiteiten
Op de luchthavens is er een toename van het aantal berovingen van reizigers die kort daarvoor geld hebben gewisseld en/of via pintransacties geld op hebben genomen. Geadviseerd wordt te allen tijde alert en waakzaamheid te betrachten bij dit soort transacties.

Er is in Mexico een ‘drugsoorlog’ aan de gang tussen drugskartels onderling en met de politie en het leger, met stelselmatig toenemend geweld, waarbij ook burgers en toeristen het slachtoffer (van berovingen en ontvoeringen) kunnen worden. Bij deze drugsoorlog, die meestal niet op het publiek in het algemeen gericht is, zijn al veel doden gevallen. Naar aanleiding van deze ‘drugsoorlog’ hebben op verschillende plaatsen in het land kleine bomaanslagen plaatsgevonden.
Specifiek in de deelstaten Estado de México (rondom Mexico Stad), Morelos, Michoacan, Guerrero (ook in de badplaats Acapulco), Baja California Sur en Norte, Sonora, Sinaloa, Coahuila, Neuvo Leon, Tamaulipas en Chihuahua vinden veel drugsafrekeningen plaats, maar ook in andere deelstaten is sprake van regelmatig geweld. Het leger is in een groot aantal deelstaten ingezet en heeft veel controleposten ingericht op doorgaande wegen, waarbij auto’s aan een grondige inspectie onderworpen worden. Reizigers wordt aangeraden zich te houden aan de aanwijzingen tijdens deze inspecties. Tevens wordt geadviseerd bij groepen militairen, politiemensen of hun voertuigen waakzaamheid te betrachten.

De situatie in Oaxaca is onrustig geweest. In het verleden hebben demonstraties geleid tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie, waarbij een aantal doden (waaronder een buitenlander) en gewonden zijn gevallen. Reizigers wordt aangeraden in de staat Oaxaca uiterste waakzaamheid te betrachten en demonstraties en samenscholingen te mijden.

Het is voorgekomen dat op de luchthavens van Mexico Stad, en vooral Cancún, de bagagelabels van koffers van reizigers naar Europa, waaronder Nederland, zijn verwijderd. Deze labels werden vervolgens op andere koffers geplaatst, waarin drugs waren verstopt. U wordt aangeraden om uw koffers van binnen en van buiten met uw naam en adres te labelen, en indien u merkt dat een bagagelabel ontbreekt bij terugkomst in Europa, dit onmiddellijk bij de luchthavenpolitie aan te geven. Daarnaast kunt u overwegen om, nadat u de koffers hebt ingecheckt op het vliegveld in Mexico, daar een foto te nemen, waarbij de bevestigde bagagelabels duidelijk zichtbaar zijn. Mocht u in Mexico zelf, bij vertrek, slachtoffer worden van deze bagagelabel verwisseling, waarschuwt u dan onmiddellijk de Nederlandse ambassade.

Het aantal berovingen in het openbaar vervoer en op busstations in Mexico Stad is aanzienlijk. Ook vinden er op sommige punten in Mexico Stad gewapende berovingen plaats op auto’s bij stoplichten. Mocht u dit overkomen, verzet u dan niet, en geef onmiddellijk uw bezittingen af.

In het zuiden van Chiapas, specifiek de weg tussen Palenque en San Cristobal de las Casas en vice versa, vinden zo nu en dan roofovervallen plaats, meestal bij toeristen die onderweg even stoppen.

Algemeen

Tussen mei en november kunnen in Mexico tropische stormen en orkanen voorkomen. Deze stormen en orkanen komen voor aan de kusten van de Atlantische (juni – november het Caraïbische gebied en de Golf van Mexico) en Stille of Pacificische oceaan (mei – november) alsmede bij de Caraïbische kust. In het binnenland veroorzaken deze verstoringen vaak heftige regenval, waardoor – zeker in bergachtige gebieden – aardverschuivingen kunnen voorkomen, waardoor wegen onbegaanbaar worden. Reizigers worden geadviseerd de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en goed contact te houden met de touroperators. Zie ook website www.nhc.noaa.gov.

In heel Mexico, vooral in de staat Oaxaca, komen aardbevingen en aardschokken voor. De laatste grote aardbeving was in januari 2003 en trof vooral de deelstaat Colima.

De vulkanen Popotcatepetl (nabij Mexico Stad) en Colima (in de deelstaat Colima) zijn actief en gesloten voor het publiek. Rondom deze vulkanen zijn risicogebieden ingesteld. Actuele informatie kunt u vinden op http://www.cenapred.unam.mx/mvolcan.html voor de Popocatepetl (ook in het Engels) en http://www.ucol.mx/volcan/boletin voor Colima (alleen in het Spaans).

In grote steden kunt u het slachtoffer worden van berovingen. Weerstand wordt vaak beantwoord met geweld. U wordt aangeraden extra waakzaam te zijn op vliegvelden, in busstations, bij gebruik van openbaar vervoer en nabij populaire toeristische bestemmingen. Geadviseerd wordt om sieraden en horloges niet opzichtig te dragen, en waardepapieren en paspoorten dicht op het lichaam te dragen. Zakenreizigers worden aangeraden bagage goed in de gaten te houden, ook in de lobbies van hotels. Het is raadzaam het historische centrum van de hoofdstad in de avonduren te mijden.

Er vinden in Mexico in de stedelijke gebieden, ook in Mexico Stad, korte ontvoeringen plaats, zogenaamde express kidnappingen. Slachtoffers worden gedwongen om met hun creditcard geld uit geldautomaten te halen en worden vervolgens vrijgelaten. Vaak duurt de kidnapping zo’n 24 uur om een aantal keren geld te kunnen halen. Als men ter plaatse familie of vrienden heeft, kan er ook losgeld worden geeist.
Langere ontvoeringen, waarbij de politie als onderdeel van de bende is betrokken, komen ook voor. Men wordt aangeraden om voorzichtigheid te betrachten bij het openlijk bespreken van financiele en zakelijke aangelegenheden.

Tevens dient u waakzaamheid te betrachten op het moment dat vreemden u persoonlijk of per telefoon benaderen over persoonlijke informatie of financiele assistentie. Specifiek wordt u aangeraden voorzichtig te zijn met personen die zichzelf presenteren als politiemensen die u willen beboeten of arresteren zonder aanwijsbare reden. Er zijn gevallen bekend waarbij reizigers het slachtoffer werden van diefstal, afpersing of aanranding door mensen die al dan niet van de politie zijn. Bij twijfel is het verstandig om naar een identificatie te vragen en de naam van de politieman/-vrouw, het nummer van de politiepenning en het nummer van de patrouilleauto te noteren.

Wees voorzichtig bij het accepteren van eten, drinken of een ritje van vreemden. U wordt aangeraden om uw eten of drinken niet uit het oog te verliezen in bars en restaurants. Er zijn gevallen gerapporteerd waarbij reizigers beroofd of aangerand werden nadat zij bedwelmd werden door drugs.

In Mexico Stad wordt sterk aangeraden alleen gebruik te maken van de per telefoon oproepbare “taxi’s de sitio” of op het vliegveld van de officiele luchthaventaxi’s “taxi’s autorizados”.

Als u een auto huurt in de toeristenregio Cancun, Cozumel, Riviera Maya, Tulum en Playa del Carmen, krijgt u een folder uitgereikt met tips voor het bestrijden van corruptie van de lokale politie. Ook staan hier de telefoonnummers van de lokale consulaten in. Indien een politieagent u aanhoudt en u een boete wilt geven (al dan niet terecht), kunt u deze folder afgeven en hoeft u geen boete aan de politieagent te betalen. Bij het inleveren van de auto bij het huuragentschap, wordt u US$ 25 of 250 Mexicaanse pesos in rekening gebracht voor het niet overleggen van de folder, waardoor u alsnog de boete betaald, maar corruptie voorkomen wordt.

Mexico kent een centraal alarmnummer 066 dat gratis op alle telefoons gedraaid kan worden, ook op mobiele telefoons. Met dit nummer kunnen alarmdiensten worden ingeschakeld, onder andere de politie, brandweer en ambulances. In de toeristengebieden, specifiek Cancun, Cozumel, de Riviera Maya en Playa del Carmen, wordt er ook in het Engels te woord gestaan. Als het nodig is, wordt door deze alarmdienst onmiddellijk de Nederlandse lokale honoraire consul ingeschakeld. In deze genoemde regio kan ook het Amerikaanse 911 gedraaid worden (en binnenkort het Europese/Nederlandse alarmnummer 112) en dan wordt u automatisch doorgeschakeld naar de Engelstalige service van het alarmnummer 066.

Aan de Pacifische kust van Mexico zijn medio 2008 aanvallen van haaien geweest. De aanvallen, voornamelijk gericht op surfers, vonden plaats nabij de stranden van Pantla en Troncones, bij Zihuatanajo, ongeveer 240 km ten noorden van Acapulco. Hoewel aanvallen van haaien relatief zeldzaam zijn in Mexico, wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten aan deze kust, vooral als men gaat surfen.

Bij de grensovergang tussen Belize en Mexico komt het regelmatig voor dat reizigers door migratieambtenaren gevraagd wordt om een ‘boete’ te voldoen. Dit komt willekeurig voor en kan van alles betreffen. Veelal gebeurt dit aan de Mexicaanse zijde van de grens. Het betreft vaak reizigers – veelal vrouwen – die alleen reizen. Reizigers wordt aangeraden zich goed te (laten) informeren wat de normale tarieven zijn om de grens te mogen oversteken.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse zieken in Mexico wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD of reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.travelclinic.com, www.lcr.nl of www.who.int raadplegen.

Publieke ziekenhuizen in Mexico zijn van matige kwaliteit, met te weinig personeel en middelen, waardoor de kwaliteit van de behandeling veelal matig is.

Net als in Nederland worden in Mexico seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Mexico kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Mexico geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Terrorisme

Momenteel niet van toepassing.

Zware criminaliteit

Zie de rubrieken ‘Actualiteiten, ‘Algemeen’en ‘Onveilige gebieden’.

Onveilige gebieden

Vanwege veelvuldig voorkomende berovingen in lange afstandsbussen, wordt ontraden ‘s nachts in deze bussen te reizen en uitsluitend eersteklas bussen te gebruiken. Ook in bussen naar toeristische bestemmingen (bijvoorbeeld van Mexico Stad naar Teotihuacan, tussen Palenque en San Christobal de las Casas, tussen Palenque en Merida en in de deelstaat Quintana Roo) wordt melding gemaakt van overvallen. Aangeraden wordt geïsoleerde lokaties, bijvoorbeeld afgelegen stranden, te mijden. In het grensgebied met de Verenigde Staten van Amerika is sprake van een grotere onveiligheid. Alleenreizende vrouwen wordt geadviseerd extra alert te zijn in verband met het risico van overvallen en verkrachtingen. Dit geldt voor geheel Mexico en met name in de badplaatsen.

Met name in de staten Guerrero, Oaxaca en Chiapas komen berovingen voor. In de deelstaat Chiapas heerst nog enige spanning; bewapende groepen hebben daar ‘autonome gebieden’ ingesteld. Deze zijn niet als zodanig te herkennen, maar de reiziger loopt daar een groter risico, aangezien noch politie, noch verzekeringsmaatschappijen van autoverhuurbedrijven deze gebieden zonder meer in gaan. Als u de hooglanden van Chiapas bezoekt is het raadzaam extra voorzichtig te zijn. U wordt aangeraden niet van de hoofdweg af te wijken en niet te stoppen in de dorpjes vanwege het risico van gewapende berovingen. Bij verkeersongelukken is het voorgekomen, dat de lokale bevolking de betrokkenen bij het ongeval (ook de onschuldige) vasthoudt totdat er een compensatieregeling is getroffen.

Bron: Min BuZa