Er is een grens aan integratie van gezondheid en welzijn

Array

gezinOnder sociale kwesties verstaan beleidsmakers in Finland bijvoorbeeld echtscheiding, opvoedproblemen van ouders, opgroeiproblemen van kinderen, werkloosheid van volwassenen, arbeidsproblemen van werkenden, eenzaamheid van ouderen, plotseling overlijden, zingeving bij een chronische aandoening en discriminatie van etnische minderheden.

Elk gezin, elke buurt, achter elke voordeur komen dergelijke sociale kwesties voor: geen leven zonder af en toe lijden. Ze spelen vaak mee bij gezondheidsklachten zoals hypertensie, stemmingswisselingen, stress en hoofdpijn. Ook leidt een gezondheidsklacht, bijvoorbeeld een ernstige ziekte, van de een vaak tot een sociale kwestie voor familieleden en huisgenoten.

Dat heeft in Finland ertoe geleid om gezondheidscentra niet alleen als doel mee te geven het bevorderen en verhelpen van gezondheidsklachten maar ook het verkleinen van sociale kwesties. Deze kennis deed prof.dr. Guus Schrijvers op tijdens een studiebezoek aan gezondheidsautoriteiten in Helsinki en Tampere, de tweede stad van Finland. Het bezoek van hem en zijn collega’s van de Utrechtse transmurale stichting Rhynhuysen, vond plaats op woensdag en donderdag 22 en 23 april.

Maar zo werd verteld: er ligt een grens aan de integratie van hulpverlening in verband met gezondheidsklachten en sociale kwesties. Artsen en verpleegkundigen die te zeer openstaan voor sociale kwesties, te empathisch zijn en te veel troosten, komen om in het werk. Zij dreigen dan hun kerncompetenties opsporen en diagnosticeren van ziekten, de curatieve behandeling en leefstijladvisering voorbij te schieten. Dat zou ertoe kunnen leiden dat patienten met alleen gezondheidsklachten niet meer tijdig toegang hebben tot een gezondheidscentrum.

Wellicht is het beter binnen die centra twee soorten hulpverleners te onderscheiden: die voor sociale kwesties en die voor gezondheidsklachten: beide Living Together Apart. Deze zienswijze kwam naar voren tijdens ontmoetingen met de leiding van de Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn. Tot zover dit bericht.

In de Julius Masterclass Geïntegreerde Eerstelijnszorg die op woensdag 2 september start, gaat de heer Schrijvers uitgebreid in op de casus Finland en de leerpunten daaruit voor Nederland. In twaalf bijeenkomsten van 15.00 -19.00 uur komen vier clusters van onderwerpen aan de orde: Algemene beleidsontwikkeling, Samenwerking en samenhang, Organisatie en kwaliteit van zorg, en Financiering op basis van resultaatafspraken.

Wilt u weten wat de laatste beleidsontwikkelingen in Nederland en andere Europese landen zijn? Wilt u weten hoe uw collega’s daarmee omgaan? Wilt u de theorieen achter het beleid weten? Surf dan naar www.integratedcare.nl, klik door op nascholing en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen