Voedingscentrum: Matig alcoholgebruik past dus bij een gezonde leefstijl

vrouw-met-glas-wijnVolwassenen die een half glaasje wijn per dag drinken leven langer dan geheelonthouders. Dit blijkt uit een studie aan de Wageningen Universiteit en het RIVM. Matig alcoholgebruik past dus bij een gezonde leefstijl, maar het vraagt wel om discipline. Matig betekent niet meer dan 1 glas (vrouwen) of 2 glazen (mannen) per dag. Wie het lastig vindt om maat te houden, kan beter geen alcohol drinken. Jongeren onder de 18 jaar kunnen beter ook geen alcohol drinken om gewenning te voorkomen.Alcohol heeft voordelen. Het is gezellig om met andere een glaasje te drinken en van alcohol wordt je ontspannen. Alcohol kan ook het risico op hart- en vaatziekten verkleinen, evenals de kans op diabetes type II. Deze voordelen zijn alleen voorbehouden aan degenen die kleine hoeveelheden drinken. Drink je meer dan 2 glazen alcohol per dag dan gaat het alcoholgebruik ten koste van je gezondheid.


Hoe ga je verstandig met alcohol om?

  • Wees matig. Volwassen vrouwen niet meer dan 10 gram (ongeveer 1 glas) per dag. Mannen niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 glazen) per dag.
  • Drink niet dagelijks alcohol. Sla af en toe een dag over. Zo voorkom je verslaving of gewenning.
  • Drink geen alcohol als je graag zwanger wilt worden of tijdens de zwangerschap.
  • Drink geen alcohol bij bepaalde aandoeningen of medicijnen.

Gezonder leven (ook) zonder alcohol
Het Voedingscentrum benadrukt dat een gezonde leefstijl afhangt van veel factoren, zoals gezond en gevarieerd eten, een gezond gewicht en voldoende beweging. Het is dus niet noodzakelijk om alcohol te drinken om gezond te blijven. Geheelonthouders kunnen beter andere zaken aanpakken om gezonder te leven, zoals stoppen met roken of meer bewegen. Met alcoholgebruik loop je altijd het risico op gewenning of verslaving.