12 mei Dag van de Beroerte

Array

beroerteJaarlijks krijgen zo’n 41.000 mensen voor de eerste keer een beroerte (stroke). Daarnaast nog eens 7.000 mensen voor de tweede keer. In Nederland leven ongeveer 190.000 mensen met de gevolgen van een beroerte. Een beroerte kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van de hersenen.
Patienten en bezoekers krijgen op dinsdag 12 mei 2009 tijdens de Dag van de Beroerte, alle informatie over een beroerte. Hoe is een beroerte te voorkomen? Hoe herken je de signalen?

Programma
Van 10.00 tot 16.00 uur zijn patienten en bezoekers van harte welkom in de centrale hal van het Sint Franciscus Gasthuis. Diverse stands en organisaties staan klaar voor advies en informatie over de beroerte. De (stroke) verpleegkundigen van de afdeling Neurologie zijn de gehele dag aanwezig en staan u graag te woord.

De toegang is gratis.

Testen en metingen

Op de dag kunt u van 10.00 tot 15.30 uur uw bloeddruk meten en uw glucose-en cholesterolwaarden laten bepalen.

Neurologen
Tijdens deze dag lopen regelmatig neurologen van het Sint Franciscus Gasthuis rond in de centrale hal. Patienten en bezoekers hebben hierdoor de gelegenheid vragen te stellen over een beroerte of bijvoorbeeld over de behandeling ervan.

Wat is een beroerte?
Een beroerte, ook wel een Cerebro Vasculair Accident genoemd, is een gebeurtenis in de bloedvaten van de hersenen. Vaak spreekt men ook wel van een stroke of attaque. Er kan sprake zijn van twee verschillende mogelijkheden:

  • Een herseninfarct. Hierbij is een bloedvat in de hersenen verstopt geraakt door een bloedpropje.
  • Een hersenbloeding. Hierbij is een lek in een bloedvat in de hersenen opgetreden.

In beide gevallen treedt er een beschadiging van de hersenen op. Welke gevolgen dit precies heeft is onder meer afhankelijk van welk deel in de hersenen beschadigd is.

Deelnemers
Diabetesvereniging
De Diabetesvereniging behartigt de belangen van mensen met diabetes.

Hartstichting
De Nederlandse Hartstichting is actief betrokken bij ontwikkelingen op het gebied van de bestrijding van hart- en vaatziekten.

Rook-Stop-Poli
De Rook-Stop-Poli biedt begeleiding volgens de richtlijnen van Stivoro.

Dietetiek
De afdeling Dietetiek van het Sint Franciscus Gasthuis geeft informatie over gezonde voeding. Overgewicht en slechte voeding, zoals te veel zout en te weinig groenten en fruit zijn namelijk één van de risicofactoren.

Patientenvereniging Samen Verder
De Nederlandse CVA-vereniging komt op voor de belangen van mensen die zelf een CVA hebben gehad, ook wel beroerte genoemd, of mensen in hun naaste omgeving iemand hebben die door een CVA is getroffen.

Bron: SFG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen