Betere herkenning hartstilstand vergroot overlevingskansen

Array

Vooral herkenning abnormale of afwezige ademhaling van levensbelang
logo_6minuten_campagneDe herkenning van een hartstilstand door omstanders en de ambulancemeldkamer vergroot de kansen op overleving van een hartstilstand. Vooral als de meldkamercentralist weet dat het slachtoffer niet normaal of niet ademhaalt, herkent hij de hartstilstand beter en heeft het slachtoffer meer kans in leven te blijven. Dit blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) dat gesteund is door de Nederlandse Hartstichting. De resultaten verschenen reeds in het gezaghebbende tijdschrift Circulation. De onderzoeksresultaten tonen aan hoe belangrijk het is dat mensen een reanimatiecursus volgen.

De AMC-onderzoekers hebben bijna 15.000 telefoontjes naar de meldkamer van de ambulance geanalyseerd. Het ging om totaal 285 hartstilstanden. Bij 82 patienten werd de hartstilstand niet herkend en stuurde de meldkamercentralist er één ambulance op uit. Bij 203 patienten werd de hartstilstand wel herkend en werden er 2 ambulances uitgezonden. Dit vergroot de kans dat een ambulance sneller ter plekke is. De onderzoeksresultaten laten zien dat de ambulances sneller bij het slachtoffer waren als de meldkamercentralist een hartstilstand vermoedde (namelijk 8½ minuut na het bellen versus 10 minuten als de hartstilstand niet werd herkend). Bij herkende hartstilstanden bleek 14% van de patienten na 3 maanden nog in leven. Bij niet herkende hartstilstanden overleefde slechts 5% van de slachtoffers.

Na een hartstilstand ademt een slachtoffer niet normaal of niet. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het herkennen van een hartstilstand staat of valt bij informatie over de ademhaling van het slachtoffer. Het is dus van levensbelang dat de meldkamercentralist naar de ademhaling informeert en dat de beller daar goede informatie over verstrekt. Het is dan ook van levensbelang dat omstanders de signalen van een hartstilstand herkennen. Dr. Ruud Koster (AMC), leider van het onderzoek: “Onze onderzoeksresultaten onderstrepen hoe belangrijk het is dat alle Nederlanders een reanimatiecursus volgen en ook de tekenen van een hartstilstand snel leren te herkennen. Als een omstander goede kennis heeft van het herkennen van een hartstilstand helpt dat om de centralist snel en helder duidelijk te maken dat het om een hartstilstand gaat. Kennis van het herkennen van een hartstilstand en kennis van het handelen bij een hartstilstand leert men in een reanimatiecursus”.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen