Interacties tussen hiv-remmers, kruiden en vitamine D

kruiden1Kruidengeneesmiddelen zijn makkelijk verkrijgbaar. Mensen denken vaak: baat het niet, dan schaadt het niet; niet wetende dat het gevaarlijk kan zijn om kruidengeneesmiddelen in combinatie met ‘normale’ geneesmiddelen te gebruiken. Ook huisartsen en apothekers moeten hierop alert zijn, aldus onderzoeker Carolien van den Bout.

De stofwisseling van zowel westerse geneesmiddelen als traditionele kruidengeneesmiddelen en vitamines verloopt via een enzymsysteem in de lever, het Cytochrome P450 (CYP450). Via dit systeem kunnen echter ook wisselwerkingen tussen middelen ontstaan. Zo kunnen in hiv-patienten interacties tussen hiv-remmers en kruidengeneesmiddelen leiden tot toxische of subtherapeutische medicijnspiegels. Daarnaast ontwikkelen veel hiv-patienten een vitamine D-tekort. Van den Bout veronderstelt dat dit kan komen door interactie tussen aidsremmers en de vitamine D-stofwisseling in het CYP450-systeem.  Van den Bout geeft een overzicht van de potentiele interacties tussen Afrikaanse en westerse kruidengeneesmiddelen en aidsremmers. Vooral in Afrika, waar de toegang tot aidsremmers, en zo ook het risico op interacties, toeneemt, is meer onderzoek naar mogelijke interacties tussen de Afrikaanse kruiden en aidsremmers hard nodig. Verder blijkt dat bijna 30 procent van de hiv-patienten vitamine D-tekort hebben. Naast huidskleur kunnen met name bepaalde hiv-remmers, door CYP450-interactie, dit tekort verder verlagen. Daarnaast is bij een kleine groep hiv-patienten met vitamine D-tekort aangetoond dat behandeling met vitamine D leidt tot een afname in insulinegevoeligheid. Deze resultaten moeten verder worden onderzocht.

Promovendus/a
mw. drs. C.J.P. van den Bout-van den Beukel
Consequences of vitamin D and xenobiotic metabolism by cytochrome P450 in HIV infection
Promotor(es)
prof. dr. J.W.M. van der Meer
Copromotor(es)
prof. dr. A.J.A.M. van de Ven
prof. dr. P.P. Koopmans
Datum
woensdag 29 april 2009
Tijd
13.30 uur
Locatie
Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Bron: UMC St Radboud Nijmegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen