Menstruatie is slecht voor knieën

Array

knie-blessure-vrouwVrouwelijke atletes hebben veel meer kans op knieblessures dan hun mannelijke evenknieen. Canadese onderzoekers ontdekten dat de menstruatiecyclus hier verantwoordelijk voor is.

Vrouwelijke sporters hebben acht keer meer kans om een bepaald kniegewricht te blesseren. De onderzoekers wilden ontdekken hoe dit komt door 26 vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus te volgen, ze maten de losheid van de knieen tijdens verschillende sportoefeningen. Bij losse knieen heb je namelijk meer kans op blessures, zeker atleten die veel korte bewegingen maakt als bij basketball en voetbal. Daaruit bleek dat vrouwen tijdens bepaalde fases van hun vruchtbaarheidscyclus meer last hiervan hadden. Bij sommigen is dat tijdens de ovulatie, bij anderen wanneer de eierstokken het eitje klaarstomen. Sportarts Grant Lum uit Canada is het niet helemaal eens met de onderzoekers. Hij zegt dat vrouwelijke atletes meer kans hebben op knieblessures vanwege tal van redenen waaronder de hormonen, maar ook de vorm van de heupen en benen en de manier waarop ze bewegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen