Baby bij ouders in bed laten slapen risicovol

Array

baby-in-bed-bij-oudersBaby’s die bij hun ouders in bed slapen, sterven vaker. Dat blijkt uit een Britse studie. Voor het onderzoek werden 175 plotseling gestorven baby’s onderzocht tussen 2005 en 2008. Maar liefst 85 van hen sliepen bij hun ouders in bed. Vaak sterven ze door verstikking of wiegendood. Britse organisaties roepen ouders daarom op om hun baby’s niet in hun bed te laten slapen. Vooral ouders medicatie nemen of heel moe zijn, moeten hun baby niet meenemen omdat ze dan onwaakzaam zijn. Volgens onderzoekers horen baby’s thuis in een wieg of hun eigen bedje omdat ze daar veiliger zijn.Veel ouders slapen graag samen met hun baby in bed omdat het hun relatie zou versterken.

Veel moeders vallen in slaap tijdens het voeden. Dit komt door het slaapverwekkende effect van de borstvoedingshormonen. Een cadeautje van moeder natuur om te zorgen dat een voedende moeder voldoende uitrust. Een goed geïnformeerde moeder kan maatregelen nemen om het voeden op een veilige manier te laten verlopen, zodat zij niet meer hoeft te vechten tegen de slaap en gerust kan wegdoezelen.

Het veilig laten slapen van een baby geeft regelmatig aanleiding tot discussie. Wellicht geeft deze studie extra stof om tot goede richtlijnen te komen. Het is belangrijk dat men de regels van veilig samen slapen kent.

Bron: Gazet van Antwerpen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen