Derde geval van Mexicaanse griep in Nederland

griepEr is een derde geval van Mexicaanse griep in Nederland vastgesteld. Het gaat om een 52-jarige man die in Mexico is geweest. De man is eergisteren uit teruggekomen. Ook hij is behandeld met virusremmer Tamiflu en maakt het goed. De GGD gaat op zoek naar mensen die met de man in het vliegtuig zaten.

De man keerde op 6 mei met KLM vlucht KL 686 terug uit Mexico. Het RIVM verwacht de komende weken meer terugkerende reizigers met deze griepvariant.

Aangezien de man mogelijk besmettelijk was tijdens zijn terugvlucht worden medereizigers die in zijn nabijheid zaten (twee rijen ervoor en twee rijen erachter) door de GGD benaderd. Zij worden geïnformeerd over hoe zij moeten handelen bij klachten, ook worden virusremmers voorgeschreven. Ook de overige passagiers van deze vlucht zullen op de hoogte gebracht worden. Verdere maatregelen zijn voor hen niet nodig. Nauwe contacten in zijn directe thuisomgeving worden geïnventariseerd en indien nodig preventief behandeld.

Mensen die binnen 7 dagen na terugkomst uit Mexico koorts en griepachtige verschijnselen krijgen moeten contact opnemen met de huisarts.

De drie patienten met Mexicaanse griep in Nederland hebben geen onderlinge relatie en vooralsnog is er geen verdere verspreiding naar contacten. De eerdere besmettingen betroffen een 3-jarig kind en een 53-jarige vrouw die in Mexico waren geweest en na terugkomst in Nederland ziek werden. Zij zijn inmiddels weer hersteld. Tot nu toe is bij geen van hun contacten Mexicaanse griep vastgesteld. De drie Nederlandse patienten hebben onderling geen contact gehad.. Evenals de eerste patient kwamen deze patienten uit Mexico. Hiermee komt het totaal aantal vastgestelde gevallen in Nederland op drie. Alle patienten maken het goed.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen