Informatieverwerking bij patiënten met schizofrenie

hersenenOefening baart kunst, vooral wanneer informatie steeds hetzelfde wordt aangeboden. Deze vorm van leren wordt ook wel automatiseren genoemd en heeft een gunstig effect op onze van nature beperkte verwerkingscapaciteit. Tamar van Raalten onderzocht tijdens haar promotieonderzoek hoe hersenfunctie verandert als gevolg van automatiseren en of een stoornis in automatiseren de sterk verminderde informatieverwerkingscapaciteit bij patienten met schizofrenie kan verklaren.

Van Raalten toont aan dat door automatiseren er dynamische veranderingen in het werkgeheugensysteem optreden die herstructurering van complexe informatie mogelijk maken. Dit heeft een efficientere verwerking tot gevolg, waardoor het vermogen om nieuwe informatie te verwerken wordt vergroot. De sterk verminderde verwerkingscapaciteit bij schizofrenie kon echter niet verklaard worden door een stoornis in het automatiseren. De bevindingen suggereren dat patienten vooral problemen hebben met het verwerken van constant vernieuwende informatie. De informatieverwerkingscapaciteit bij schizofrenie is dus voornamelijk verminderd bij informatie waarbij flexibele en adaptieve cognitieve strategieen nodig zijn.

04-06-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Tamar van Raalten, Geneeskunde
Proefschrift: The automatic brain: studies on practice and brain function in healthy subjects and patients with schizophrenia
Promotor 1: Prof.dr. N.F. Ramsey
Promotor 2: Prof.dr. R.S. Kahn

Vorig artikelUitzendingen van de afgelopen week
Volgend artikelHyperactiviteit bij anorexia nervosa
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.