Eerste oplosbare stent geplaatst in Rotterdam

absorb_illust_2_72dpi_ap2929098_revaProf. dr. Patrick Serruys van het Erasmus MC te Rotterdam heeft vorige week de eerste biologisch afbreekbare stent in de kransslagader van een patient met afwijkingen in de kransslagaderen geïmplanteerd. Deze experimentele stent, gemaakt van zogenaamd langeketen-melkzuur, lost na verloop van tijd op. Dit in tegenstelling tot de huidige metalen stents, die permanent in het lichaam blijven.

In ons land krijgen jaarlijks circa 34.000 hartpatienten een stent. Dat is voor te stellen als een flexibel, metalen buisje dat via de lies wordt ingebracht en een verstopte kransslagader open houdt. Het grootste gedeelte van deze geïmplanteerde stents bevat een medicijn dat over verloop van tijd door de stent aan het omliggende weefsel wordt afgegeven om opnieuw dichtslibben van de kransslagaderen te voorkomen.

De komende tijd zullen ongeveer 35 geselecteerde patienten welke een dotterbehandeling dienen te ondergaan in ons land de oplosbare stent krijgen. Dit gebeurt in het kader van een internationaal medisch wetenschappelijk onderzoek onder 80 patienten, naar de veiligheid en de effectiviteit van deze volledig bioabsorbeerbare, medicijnafgevende coronaire stent. Met een eerdere versie van deze stent is met succes een kleinschaliger onderzoek onder 30 patienten gedaan.

De 2-jaars data zijn afgelopen maart gepubliceerd in The Lancet, http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)60325-1/fulltext. De onderzoekers en de fabrikant Abbott hopen dat het huidige ABSORB-onderzoek de laatste stap is naar definitieve ontwikkeling ervan.

Ons land speelt een zeer belangrijke rol in dit onderzoek. Er zijn acht deelnemende landen wereldwijd, en Nederland levert twee onderzoekscentra: het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Prof. dr. Patrick Serruys is principal investigator van het huidige onderzoek.

Bekijk hier animaties: Animatie 1 & Animatie 2

Recente artikelen