Genen ontdekt die rol spelen bij ontstaan van nierziekten

0
217

Publicatie in Nature Genetics
abbas-dehghanEen groep internationale onderzoekers heeft drie genen ontdekt die de kans op chronische nierziekten beïnvloeden. De onderzoekers, van onder andere het Erasmus MC doen verslag van hun bevindingen in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics. Doordat medici nu beter begrijpen hoe de genen zich gedragen, kunnen ze nierziekten beter aanpakken bijvoorbeeld door gerichter geneesmiddelen te ontwikkelen.

Ruim één op de tien ouderen in Nederland heeft een chronische nierziekte. De gevolgen kunnen ernstig zijn want nieren hebben een belangrijke functie. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de vochthuishouding in ons lichaam en voeren afvalstoffen af. Ook maken ze hormonen aan. Als de nieren steeds minder goed gaan werken is een nierdialyse of zelfs een transplantatie nodig. Daarnaast krijgen patienten met nierziekten vaker last van hart- en vaatziekten, diabetes en bijwerkingen van medicijnen.

De onderzoekers hebben het genetisch materiaal bestudeerd van meer van 40.000 volwassenen. Daaruit kwam naar voren dat vooral één bepaald gen, het zogenoemde Umod-gen een belangrijke rol speelt bij het wel of niet krijgen van chronische nierziektes. ‘Een veel voorkomende variant van dit gen beschermt tegen de ziektes. Mensen die deze genvariant hebben, lopen 25% minder kans om nierziekten te ontwikkelen’, zegt Abbas Dehghan, onderzoeker van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC.

Aan de andere kant zorgt het Umod-gen ook voor de productie van het zogenoemde Tann-Horsfall-eiwit. Dit is het meest voorkomende eiwit in de urine van gezonde mensen. ‘En een hogere hoeveelheid eiwit in de urine is een bekende risicofactor voor nierziekten. Uit ons onderzoek blijkt dat het eiwit alle aandacht verdient en dus verder onderzocht moet worden. Er is immers een relatie met chronische nierziektes’, zegt Dehghan.