1000ste robotgeassisteerde prostatectomie voor dienst Urologie van het OLV Ziekenhuis Aalst
ArrayOp dinsdag 12 mei heeft dr. Alex Mottrie (uroloog) in het OLV Ziekenhuis op Campus Aalst de 1000ste robotgeassisteerde prostaatoperatie uitgevoerd. In 2001 al mocht dr. Mottrie, als één van de eersten in Europa, de robotgeassisteerde radicale prostatectomie achter zijn naam zetten (de operatieve verwijdering van de prostaat, samen met de zaadblaasjes en de lymfeklieren). Het OLV Ziekenhuis Aalst was ook het eerste ziekenhuis wereldwijd waar de robot werd ingezet voor de herimplantatie van de ureter (urineleider) en voor de vaso-vasostomie (hersteloperatie na sterilisatie bij mannen).
Dat de dienst Urologie van het OLV Ziekenhuis zich gerust de status van expertisecentrum mag aanmeten, bewijst ook de “Master Class in Robotic Prostatectomy†die de dienst vorige week in Brussel organiseerde. Meer dan 150 urologen uit 12 verschillende landen namen aan deze interactieve cursus deel.
De incidentie van prostaatkanker stijgt wereldwijd. In West-Europa wordt minstens één op de tien mannen tijdens zijn leven met deze aandoening geconfronteerd. In de urologie worden tegenwoordig veel operaties verricht door middel van een zogenaamde laparoscopie of kijkoperatie. Deze operatietechniek heeft grote voordelen voor de patient: minder bloedverlies, kleinere wonden, een korte ziekenhuisopname en een snel herstel na de operatie. Het ‘da Vinci S Surgical System’ is een gesofisticeerde robot die ontwikkeld werd om zeer complexe chirurgische procedures mogelijk te maken op een minimaal invasieve manier. De da Vinci prostatectomie incorporeert een “state-of-the-art†chirurgisch systeem dat de uroloog helpt om duidelijker vitale anatomische structuren te zien en zo preciezer de chirurgische procedure te verrichten.
Het OLV ziekenhuis Aalst beschikt op dit moment over twee da Vinci Robots. Ze worden ingezet op de diensten Urologie, Gynaecologie en Hartchirurgie.