Eikenprocessierups kan weer voor overlast zorgen

Array

eikenprocessierupsenHeerlijk om met dit mooie weer de natuur in de trekken! Geniet zoveel u kunt, maar houd de komende tijd rekening met mogelijke overlast door de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit. Na een aantal vervellingen komen de rupsen in groepjes samen en vormen grote nesten op de stam. De rupsen gaan ’s nachts in processie op zoek naar voedsel. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Van mei tot en met augustus kunnen deze brandharen gezondheidsklachten opleveren.

Gezondheidsklachten
Het venijn van de eikenprocessierups zit dus in de brandharen. Deze zijn met het blote oog niet te zien. Bij aanraking dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dit kan binnen een paar uur klachten veroorzaken zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en ontstoken raken. Verkoudheidachtige verschijnselen zijn ook mogelijk: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Duizeligheid, braken, koorts en algehele malaise kunnen ook voorkomen.Hoe voorkomt u problemen?
Vermijd wegen waar bomen met veel eikenprocessierupsen. Gaat u de natuur in? Zorg dan voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Ga niet op de grond zitten. Vermijd direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes. Ook oude nesten bevatten veel brandharen die kunnen verwaaien. Maak uw kinderen attent op het gevaar van de brandhaardjes. Heeft u in uw tuin eikenbomen met eikenprocessierupsen? Ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij uw gemeente. Een aantal gemeenten is overigens al gestart met de bestrijding van deze rups op bomen die eigendom zijn van de gemeente.

Toch klachten?
Voorkom dan dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. U kunt het beste de met brandharen besmette huid direct na de blootstelling met plakband ‘strippen’. Spoel huid en de ogen met lauw water af. Vermijd krabben en wrijven. Was de kleding die in aanraking is geweest met brandharen op 60ºC. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Gebruik bij hevige jeuk zalf op basis van menthol, aloe vera of calendula. Zijn de klachten ernstiger? Ga dan naar de huisarts.

Meer weten?
Voor meer informatie belt u met de GGD Hart voor Brabant, bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid, via tel. 0900-3686868. Op www.minlnv.nl/eikenprocessierups is alle informatie over de eikenprocessierups samengevoegd. Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met uw gemeente.

U kunt voor informatie ook contact opnemen met het Centrum voor Publieksinformatie & Documentatie van de GGD Hart voor Brabant en de GGD West-Brabant, via tel. 013-464 33 11, per mail: [email protected]. Kijk voor meer informatie ook in het Dossiers/Eikenprocessierups.

Bron: GGD Hart van Brabant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen