Nieuwe microscopische techniek helpt verstoringen in cellen te herkennen

elektronentomografieMisjael Lebbink slaagde er in om met behulp van elektronentomografie details in cellen, die tot nu toe verborgen waren voor deze techniek, driedimensionaal zichtbaar te maken. Deze techniek kan ons helpen de complexiteit van cellen beter te begrijpen en onderzoekers helpen verstoringen in de cel te herkennen, bijvoorbeeld bij bepaalde ziekten.Al het leven is opgebouwd uit een of meerdere cellen. Maar hoe een cel precies functioneert, is zo complex, dat niemand dat weet. Wel is bekend is, is dat ziekte optreed als er iets mis gaat in de organisatie van de cel.

Er zijn veel verschillende manieren om de organisatie van de cel te onderzoeken. Microscopie is altijd al een van de meest tot de verbeelding sprekende geweest. Door gebruikte maken van verschillende microscopische technieken kan een reis gemaakt worden door de wereld van de cel.

Soms is het echter moeilijk om uit zulke opnamen biologisch relevante informatie te filteren. Door gebruik te maken van een combinatie van geavanceerde technieken en door samenwerking met de super-computer in Amsterdam is het Misjael Lebbink gelukt om op een semi-objectieve manier de organisatie van specifieke delen van de complexe cel driedimensionaal te visualiseren op een manier die tot nu toe nog niet mogelijk was. In de toekomst kan dit bijdragen aan een beter begrip over wat er mis gaat als deze organisatie verstoord is, en cellen – en mensen – ziek worden.

09-06-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Misjael Lebbink, Biologie
Proefschrift: Visualizing Membranes: 3D Electron Microscopic Imaging of Cellular Structures
Promotor 1: Prof.dr. A.J. Verkleij
Copromotor 1: Dr. J.A. Post

Bron: UU

Recente artikelen