Bewoners Schilderswijk brengen astma in beeld

Array

Fototentoonstelling over leven met astma geopend

Frits Huffnagel, wethouder Den Haag (links), Hans Wiering (medisch directeur AstraZeneca, tweede van links) en Michael Rutgers (directeur Astma Fonds, rechts) met deelnemers aan het fotoproject.

Frits Huffnagel, wethouder Den Haag (links), Hans Wiering (medisch directeur AstraZeneca, tweede van links) en Michael Rutgers (directeur Astma Fonds, rechts) met deelnemers aan het fotoproject.

Wethouder Huffnagel heeft vandaag in het stadhuis in Den Haag de fototentoonstelling ‘Adembenemend’ geopend. Tien astmapatienten uit de Schilderswijk hebben een fotocamera gekregen om in beeld te brengen welke invloed de longziekte heeft op hun dagelijks leven. De ziekte komt relatief vaak voor in achterstandswijken. Het huidige voorlichtingsmateriaal is niet geschikt voor mensen met een beperkte taalkennis.

Deelnemers aan het fotograferen (Klik op de foto’s voor groter formaat)

Door de deelnemers gemaakte foto’s:

Op de foto’s zijn situaties te zien waar patienten met hun ziekte worden geconfronteerd.

Zo kunnen patienten een aanval krijgen door sigarettenrook, maar ook door minder voor de hand liggende prikkels als parfum, schimmelplekken en natte was. De vijf mannen en vijf vrouwen met verschillende culturele achtergronden hebben gedurende een maand in beeld gebracht hoe astma hun leven beïnvloedt.Een half miljoen Nederlanders heeft astma. De juiste behandeling en levenswijze maken een groot verschil in het leven van patienten, maar bij een derde van het aantal patienten is de longziekte niet goed onder controle. Astma komt relatief vaak voor in wijken waar mensen wonen met een lagere sociaal-economische status, zoals de Schilderswijk. Dat komt deels door gebrek aan kennis over de ziekte, maar ook door woon- en leefomstandigheden. Het huidige voorlichtingsmateriaal is niet geschikt voor mensen met een beperkte kennis van de Nederlandse taal of mensen die niet kunnen lezen en schrijven.

Het fotoproject komt voort uit een samenwerking tussen geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca, het Astma Fonds en huisartsenpraktijk Mozaïek. Van de foto’s is een fotoboek gemaakt, waarvan wethouder Huffnagel maandag 18 mei het eerste exemplaar kreeg overhandigd. Met het boek kunnen artsen en andere behandelaren in de rest van het land aan nieuwe patienten laten zien wat astma is en welke factoren invloed hebben op de ziekte. De deelnemers hopen dat andere astmapatienten dankzij het boek beter grip op hun ziekte krijgen.

Doelstelling van de initiatiefnemers is om patienten met een lagere sociaal-economische status te bereiken en te betrekken om werkelijk het verschil te maken voor hun gezondheid en welzijn. “Kennis stelt patienten in staat verstandig met de ziekte om te gaan”, zegt Hans Sijbesma, directeur van AstraZeneca. “Door beter met de ziekte om te gaan zullen ze in hun dagelijks leven minder belemmeringen ondervinden.” Daarnaast moet het project astma bespreekbaar maken. “Astma is een relatief onzichtbare ziekte, omdat het aan de buitenkant bijna niet te zien is”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. “Bovendien vertelt een deel van de mensen liever niet dat ze ziek zijn.”

Bron: AstraZeneca, het Astma Fonds en huisartsenpraktijk Mozaïek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen