Stresseiwitten kunnen het immuunsysteem helpen gezond oud te worden

0
550

research22Tijdens elke ontstekingsreactie worden stresseiwitten aangemaakt. Via een reactie op deze eiwitten kan het immuunsysteem ontstekingsprocessen reguleren. Muizen die door middel van vaccinatie of een neusspray behandeld werden met een stresseiwit (Hsp70) ontwikkelden een minder ernstige vorm van de chronische ontstekingsziekte artritis, aldus Lotte Wieten in haar proefschrift. Bovendien bleek het fragment van Hsp70 dat hiervoor belangrijk was ook door het humane immuunsysteem herkend te worden.

Daarnaast onderzocht ze of voedselcomponenten de aanmaak van stresseiwitten zoals Hsp70 konden verbeteren. Carvacrol, één van de belangrijkste bestanddelen van oregano en tijm, bleek dit zeer goed te doen. Muizen die carvacrol met de voeding hadden gekregen, waren bijna volledig beschermd tegen het ontwikkelen van artritis. Via stresseiwitten kunnen voedselcomponenten het immuunsysteem dus op een gerichte manier beïnvloeden.

De bevindingen van Wieten zijn actueel, gezien de huidige vergrijzende populatie. Op hogere leeftijd neemt namelijk de aanmaak van Hsp70 af. Mogelijk wordt hierdoor de natuurlijke immuunregulatie verminderd en de kans op het ontwikkelen van chronische ontstekingsziekten verhoogd. Alhoewel dit slechts een eerste stap is, zou het herstellen van stresseiwitinductie met bijvoorbeeld voedselcomponenten een relatief makkelijke en veilige manier zijn om het immuunsysteem te helpen.

Carvacrol staat al lang bekend om haar sterke werking tegen micro-organismen
Carvacrol wordt in de Britse farmacopee van 1911 beschreven als een sterk antiseptisch middel. Een jodide van carvacrol werd gebruikt als vervanger van jodoform.In onderzoek aan de universiteit van Wageningen in 2000 werd gesuggereerd dat carvacrol deel uit zou kunnen maken van een conserveringssysteem voor levensmiddelen.Uit ander Wagenings onderzoek bleek dat de fenolische hydroxyl groep van carvacrol essentieel is voor het bestrijden van de bacillus cereus. Uit onderzoek aan de universiteit van Utrecht bleek dat carvacrol minder werkzaam is bij lagere temperaturen en dat het onwerkzaam kan worden door een reactie met eiwitten uit voedsel.Uit een promotieonderzoek aan de universiteit van Utrecht blijkt dat carvacrol een effectieve bacterieremmer is waarmee het risico op besmetting door salmonella en E. coli in bijvoorbeeld kipfilet kan worden tegengegaan.

19-06-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Lotte Wieten, Diergeneeskunde Proefschrift: Endogenous stress proteins as targets for anti-inflammatory T cells Promotor 1: Prof.dr. W. van Eden Copromotor 1: Dr. R. van der Zee Copromotor 2: Dr. F. Broere