Bouw Geboortecentrum Sophia bereikt hoogste punt

Array

geboortecentrum-sophiaOp 20 mei is het hoogste punt van de bouw van het Geboortecentrum Sophia gevierd. Vrouwen die niet thuis kunnen of willen bevallen, maar voor wie een bevalling in het ziekenhuis niet in eerste instantie nodig is, kunnen zich vanaf nu inschrijven voor een bevalling in het geboortecentrum.

Het bestuur van het geboortecentrum feliciteerde en bedankte het bouwteam voor het behalen van hoogste punt. Vanaf oktober 2009 kunnen vrouwen in het Geboortecentrum Sophia in een rustige en huiselijke omgeving en onder begeleiding van de eigen verloskundige bevallen en de kraamtijd doorbrengen. Het geboortecentrum wordt gebouwd op het dak van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Www.geboortecentrumsophia.nl

Samenwerking
Het eerstelijns geboortecentrum is een samenwerking tussen het Erasmus MC, Kraamzorg Rotterdam & omstreken de Verloskundigen Rotterdam West en Verloskundigenpraktijk Oost. Zwangere vrouwen die niet thuis kunnen of willen bevallen, kunnen hier terecht voor een bevalling in huiselijke sfeer, waarbij topzorg direct voorhanden is. Ook kan (een deel van) de kraamtijd in het geboortecentrum doorgebracht worden. Het Geboortecentrum Sophia opent in de eerste week van oktober 2009 zijn deuren.Inschrijven
Inschrijven voor de bevalling en het doorbrengen van de kraamtijd in het geboortecentrum kan via de Klanteninformatielijn (010) 282 63 33. Ook via de nieuwe website www.geboortecentrumsophia.nl kunnen zwangeren zich inschrijven en kan alvast een kijkje genomen worden in het interieur. Giovanni van Bronckhorst, beschermheer van het geboortecentrum, vertelt op de website waarom hij dit initiatief zo goed vindt. Ook de verloskundigen beschikken over informatie over bevallen in het geboortecentrum.

Klaar voor een Kind
Het Geboortecentrum Sophia maakt deel uit van het gemeentelijke programma Klaar voor een Kind, (Aanvalsplan Perinatale Sterfte in Rotterdam), waarmee babysterfte en een slechte start bij de geboorte  – in Rotterdam hoger dan elders in het land – moeten worden teruggedrongen. De primaire doelstelling van dit programma is het verbeteren van verloskundige uitkomsten, door te starten met de  begeleiding vóór de zwangerschap en door het intensiveren van de begeleiding  tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Maar ook door een adequate opvolging van zorg door de jeugdgezondheidszorg. Het Erasmus MC en de GGD Rotterdam-Rijnmond geven gezamenlijk uitvoering aan het programma. Aan het programma werken verder mee de Verloskunde Academie Rotterdam (VAR), Kring Verloskundigen Rotterdam, verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en huisartsen, Kraamzorg Rotterdam & omstreken, Stichting Zorgimpuls, Consultatiebureau Ouder & Kind, Achmea Zorgverzekeraar en maatschappelijke organisaties in de stad.

Pilot kinderwensspreekuur
Het Geboortecentrum Sophia is een belangrijke pijler in het programma. Een andere belangrijke ontwikkeling binnen het programma Klaar voor een Kind zijn de onlangs gestarte kinderwensspreekuren in deelgemeente Noord. Het gaat hier om de begeleiding vóór de zwangerschap. Iedereen met een kinderwens in deelgemeente Noord kan bij een verloskundige of huisarts naar het kinderwensspreekuur komen om zich te laten adviseren over een gezonde zwangerschap. Met de start van kinderwensspreekuren in deelgemeente Noord en het Geboortecentrum Sophia maakt Rotterdam een vliegende start met de aanpak van de slechte zwangerschapsuitkomsten.

Recente artikelen