Muizen als mini-mensen?

Array

Muizen zijn geen mini-mensen
t-celMuizen als mini-mensen? Om meer kennis te verkrijgen over de werking van het menselijk lichaam bij gezondheid en ziekte, wordt vaak gebruik gemaakt van proefdieren. Hoewel zo belangrijke basiskennis over het menselijk lichaam verkregen wordt, is de vraag of alle resultaten te vertalen zijn van proefdier naar de mens. Ineke den Braber onderzocht tijdens haar promotieonderzoek hoe witte bloedcellen, met name naïeve T-cellen, in volwassen muizen en mensen in stand gehouden worden.

Naïeve T-cellen zijn van groot belang om ziekteverwekkers uit te schakelen. Omdat elke T-cel slechts één ziekteverwekker-onderdeeltje herkent, bestaan er miljoenen unieke T-cellen, die samen voor een gevarieerde T-cel-populatie zorgen. Nieuwe T-cellen worden geproduceerd door de zwezerik. Celdeling van al bestaande naïeve T-cellen draagt eveneens bij aan de handhaving van de T-cel-populatie, maar gaat wel ten koste van de diversiteit van de populatie.In zowel volwassen als oude muizen delen er zeer weinig naïeve T-cellen en worden praktisch alle naïeve T-cellen nieuw geproduceerd door de thymus. Het overgrote deel van de naïeve T-cellen in volwassen mensen is echter ontstaan door celdeling. Er zijn dus fundamentele verschillen in het mechanisme waardoor de naïeve T-cel populatie gehandhaafd wordt in beide soorten: muizen zijn dus geen mini-mensen.

16-06-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Ineke den Braber, Geneeskunde Proefschrift: Leukocyte dynamics in mice and men Promotor 1: Prof.dr. F. Miedema Promotor 2: Prof.dr. R.J. de Boer Copromotor 1: Dr. K. Tesselaar

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen