Myelodysplasie en vorming van witte bloedcellen

Array

myelodysplasieChristian Geest bestudeerde tijdens zijn promotieonderzoek de ontwikkeling van bloedcellen. Bloedcellen ontwikkelen zich uit voorlopercellen in het beenmerg. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol spelen bij de afweer tegen ziekteverwekkers, daaronder vallen bijvoorbeeld B-cellen, T-cellen, monocyten en neutrofiele granulocyten.

Geest onderzocht hoe neutrofiele granulocyten ontstaan uit voorlopercellen. Hij gebruikte daarvoor een kweeksyteem dat het mogelijk maakt om geïsoleerde stamcellen, uit zowel beenmerg als navelstrengbloed, buiten het lichaam te laten ontwikkelen tot volwassen bloedcellen. Zijn experimenten vergroten het inzicht in de moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij de regulatie van neutrofielontwikkeling.

In de toekomst zal meer onderzoek nodig zijn om de ontwikkeling van nieuwe therapieen tegen ziekten als Myelodysplasie (MDS) mogelijk te maken. Mensen met MDS hebben bijvoorbeeld een tekort aan neutrofielen, rode bloedcellen en bloedplaatjes door een verstoorde uitrijping van voorlopercellen in het beenmerg.

12-06-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Christian Geest, Geneeskunde Proefschrift: Characterization of signal transduction pathways regulating myelopoiesis Promotor 1: Prof.dr. P.J. Coffer Promotor 2: Prof.dr. E. Vellenga Copromotor 1: Dr. M. Buitenhuis

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen