Arbeidsbelastbaarheid beter te bepalen via test

Array

belastbaarheidEen test geeft meer duidelijkheid over wat iemand fysiek gezien aan kan om bepaald werk fysiek goed te kunnen doen. Dit blijkt uit onderzoek van fysiotherapeut / bewegingswetenschapper Remko Soer van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij promoveert op 27 mei 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen.In zijn onderzoek richtte Soer zich op de ontwikkeling van de Functionele Capaciteit Evaluaties (FCEs). Dit zijn testen om het fysieke werkvermogen – de arbeidsbelastbaarheid – van patienten op een gestandaardiseerde wijze te meten. Deze FCEs zijn ontworpen om de arbeidsbelastbaarheid te onderzoeken in relatie tot de taakbelasting van de patient en worden gebruikt voor revalidatie-, arbeids- en verzekeringsgeneeskundige doeleinden.

Normen arbeidsbelastbaarheid
De kern van het onderzoek is gevormd door het ontwikkelen van normaalwaarden voor de arbeidsbelastbaarheid. Hiermee zijn normen aangelegd voor lichamelijke arbeidsbelastbaarheid van gezonde werkenden. Daarmee is te bepalen of de fysieke aspecten die bij een functie horen, passen bij een persoon. Mensen kunnen hun werk fysiek goed doen als de werkbelasting (wat iemand moet doen op zijn werk) in balans is met de arbeidsbelastbaarheid (wat iemand aan kan). Hiervoor zijn 702 gezonde werkende mensen onderzocht. Het onderzoek naar de arbeidsbelastbaarheid bestaat uit verschillende tests. Hierbij worden onder meer conditie, tilvermogen, houdingstolerantie en knijpkracht gemeten. Via vragenlijsten kunnen deelnemers aangeven welke lichamelijke arbeid zij verrichten en hoe zij deze ervaren.

Doel normen
Deze gestandaardiseerde normen helpen artsen de arbeidsbelastbaarheid van patienten beter in schatten en geven inzicht in de balans tussen arbeidsbelasting en arbeidsbelastbaarheid van de patient. De informatie kan worden gebruikt voor het verbeteren van de behandeling en reïntegratie van patienten die na een ongeval of ziekte weer aan het werk willen.

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen