Reactie Voedingscentrum op afslankpil Alli: Pilletjes tegen vetrollen

0
516

alli1De nieuwe belofte voor afvallers heet ‘Alli’. Je spreekt het uit als het Engelse woord voor bondgenoot: ally. Maar zijn deze afslankpillen ook echt handlangers in de strijd tegen kilo’s? Het Voedingscentrum vindt dat Alli mensen met overgewicht iets op weg kan helpen, maar uiteindelijk is gezonde voeding het enige echte wondermiddel.

De werkzame stof in Alli-capsules heet orlistat. Deze stof is niet nieuw op de markt. Er zijn inderdaad studies die aantonen dat orlistat de opname van vet uit voedsel in de maag en darmen vermindert. Alli claimt dat een capsule plús een vetarm en caloriearm dieet, plús lichaamsbeweging zo’n 50% meer gewichtsverlies oplevert dan wanneer je geen Alli slikt.

Vriend of vijand?
Alli kan je inderdaad op weg helpen naar een gezonder gewicht. Maar het effect van Alli stopt zodra je geen capsules meer inneemt. De capsules werken alleen in combinatie met een vet- en caloriearme voeding en daar ligt volgens het Voedingscentrum de enige echte blijvende oplossing voor overgewicht. Alli kan je op korte termijn een duwtje in de rug geven. Op lange termijn blijf je afhankelijk van een gezond eetpatroon en voldoende beweging.Wat je óók moet weten
Bij het gebruik van Alli moet je ook rekening houden met de minder reclame-achtige teksten.
• Vervelende bijwerkingen van Alli zijn ‘dunne’ ontlasting en winderigheid.
• Bij langdurig gebruik van Alli wordt een multivitamine geadviseerd, omdat je van vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) minder binnen krijgt.
• Alli is veilig verklaard door de ‘US Food and Drug Administration’ (overheid), met de kanttekening dat je slechts 3 pillen per dag mag innemen.
• Diabeten en personen die bloedverdunners (of andere medicijnen) slikken moeten vóór gebruik hun arts raadplegen.
• Als je al een gezond gewicht hebt, is Alli niet aan te raden.
• Als je extra kilo’s veroorzaakt worden door bijvoorbeeld drank of suiker, dan zal Alli weinig voor je doen. Zo’n 30 % van de energie uit je totale voeding moet uit vet bestaan. Anders werkt het niet. Dat komt neer op 65 gram vet per dag.

Bron: Voedingscentrum