Nationaal Programma Kankerbestrijding: Gezonde levensstijl belangrijk in strijd tegen kanker

loketgezondlevenDe overlevingskansen van patienten met kanker zijn de afgelopen jaren toegenomen door vroege opsporing (borst- en prostaatkanker) en verbeterde behandeling (bijvoorbeeld bij darm- en lymfeklierkanker).Dit blijkt uit de monitor van het Nationaal Programma Kankerbestrijding (NPK). De NPK Monitor geeft jaarlijks de stand van zaken weer rondom de kwaliteit van de kankerbestrijding, van primaire preventie tot behandeling en nazorg. De cijfers uit de NPK Monitor worden gebruikt om prioriteiten te stellen binnen het NPK.

Voorkomen van longkanker
Voor longkanker blijven deze verbeteringen uit, doordat behandeling vaak geen genezing kan bieden. Slechts 13% van de patienten met longkanker is 5 jaar nadat de diagnose is gesteld nog in leven. In de strijd tegen kanker verdient het voorkómen van longkanker daarom specifieke aandacht. Het ontmoedigen van roken is daarbij de belangrijkste maatregel.Ongezonde leefstijl
Meer dan de helft van alle kankergevallen is te voorkomen en ongeveer de helft van alle sterfgevallen ten gevolge van kanker is gerelateerd aan roken, voeding en beweging. Het percentage rokers is hoog, 27% van de Nederlanders rookt. Hoewel de NPK Monitor laat zien dat veel Nederlanders voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (59%), daalt het percentage Nederlanders met ernstig overgewicht van 11% niet.

Handen ineengeslagen
In het Nationaal Programma Kankerbestrijding 2005-2010 hebben enkele organisaties de handen ineengeslagen in de strijd tegen kanker in Nederland; de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenverenigingen, de Vereniging van Integrale Kankercentra, KWF Kankerbestrijding, Zorgverzekeraars Nederland en VWS.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen